В Житомирі під час формування громадської ради при ОДА провалився сценарій “мєждусобойчику”

Вчора у Житомирі відбулися установчі збори зі створення громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації. Таке об’єднання має стати дорадчим та консультаційним органом, який виконуватиме роль своєрідного містка між владою та суспільством. Мовляв, до громадських організацій входять найкращі, найактивніші члени суспільства, які і радитимуть владі, як правильно діяти в інтересах простого народу.

Вже заявлено, що пропозиції громадської ради мають бути обов’язкові до виконання владою. Отож, у Житомирі вчора на установчих зборах формували цю громадську раду. Бажаючих увійти у неї виявилося предостатньо – близько 90 громадських організацій Житомирщини – кому ж не хочеться бути ближчим до влади?

На першому ж зібранні виник невеличкий скандал…

Як виявилося, деякими розумними людьми було запропоновано скоротити кількість громадських організацій у новостворюваній громадській раді з 90 заявлених, до 30-ти. Як висловилася одна з виступаючих – “треба залишити більш відомі та поважні організації, а молоді та недосвідчені, які недостатньо помітно працюють – виключити, зрозуміло, що шляхом рейтингового голосування…

Така ініціатива поважної меншості виникла, звичайно ж, з благородних міркувань – заради посилення ефективності роботи громадської ради (30 представників швидше розберуться ніж 90) та з метою уникнення організаційних проблем (щоб просто зібратися у кількості 90 представників громадській раді потрібен буде цілий зал).

“Молоді та недосвідчені” громадські організації взбунтувалися – згідно законодавства усі громадські організації мають однакові права на участь у громадських радах, незалежно від статусу, ваги та “розкрученості”. І хто буде вирішувати, кого виганяти, а кого залишати?

Деякі активні представники громадських організації заявили, що в сесійному залі по руках ходить вже сформований список лояльних до влади 30 громадських організацій, які рекомендовано залишити у громадській раді, а всіх інших – виключити. Фігурантів цього списку, усі інші громадські організації небезпідставно запідозрили у бажанні створити з владою такий собі “громадський мєждусобойчік”, що, в принципі, доволі логічно.

Думка більшості переважила – шляхом відкритого голосування до ради включили усі 90 організацій, які подали свої документи до участі у громадській раді.

Наразі, утворена робоча група з підготовки першого робочого засідання громадської ради при ОДА, на якій будуть прийняті положення та регламент.

Жанна Соловйова, секретар установчих зборів, голова правління молодіжної організації «Сучасний формат»: Громадська рада створюється відповідно до чинної постанови, яка говорить про те, що при кожному органі виконавчої влади повинен бути створений консультативно-дорадчий орган. На відміну від колишніх громадських колегій і координаційних рад в цю раду можуть входити лише інституції громадянського суспільства. Тобто сюди не можуть входити просто фізичні особи. Обов’язково має бути представник від громадської організації, благодійного фонду чи профспілкової організації”

Анатолій Євдощук, Всеукраїнська благодійна організація “ASET”: “Участь у громадській раді дасть можливість громадській організації ефективно і швидко донести до влади ту суспільно-важливу інформацію, яка сприятиме профілактиці, а також вирішенню багатьох проблем ще на їх початковому рівні. Громадська рада – це дієвий механізм громадського контролю та роботи з тими людьми, від яких залежить, як ми живемо і будемо жити у майбутньому. Необхідно повністю скористатися такою можливістю.”

Роман Чудновець, заступник ГО “Добробут”: “Розкажу вам як насправді у нас “творять громадянське суспільство”: засідання ще не почалося, а по столах вже “ходять” списки тих, хто має залишитися, а кого треба виключити. І це без нашої згоди. Очевидно, хтось дуже хоче звузити коло допущених до роботи з владою громадських організацій, створити, так званий “мєждусобойчик”… Ми будемо робити усе, щоб цього не допустити.”

Віктор Балюрко, заступник голови ОДА: “Справді, була пропозиція зменшити кількість представників у громадській раді при ОДА до 30. Ми виходили з міркувань оптимізації та налагодження ефективної роботи цієї громадської ради. В інших містах таких питань не виникало, оскільки там зареєструвалося набагато менше бажаючих – в районі 40 – 50 організацій. У нас же – цілих 90! Де їм розміщуватися у разі необхідності спільного зібрання, як зібрати кворум, якщо частина представників буде “прогулювати” засідання, як налагодити конструктивну дискусію, у якій приймає така велика кількість людей? Нехай тепер самі і вирішують. Захотіли, щоб було 90, нехай так і буде. Особисто я покинув засідання цієї громадської ради одразу ж після його відкриття, щоб ніхто не сказав, що влада тисне, або якось намагається контролювати процес створення громадської ради.”

Віталій Кічкірук, “Фундація регіональних ініціатив”, член ініціативної групи по створенню громадської ради при Житомирській ОДА: “Саме ті, хто хотів обмежити кількість громадських організацій у цій громадській раді і наводили аргументи, щодо неефективності роботи такої великої громадської ради та складності досягнення її кворуму. Наразі більшістю голосів вирішено сформувати громадську раду у кількості 90 організацій.

Подальша робота ради покаже, наскільки активною буде участь кожної з організацій. Якщо ми будемо бачити, що певна кількість громадських організацій не відвідає засідання ради, не бере активну участь у її роботі, не вносить на розгляд конструктивні пропозиції, громадська рада ставитиме питання про виключення такої організації зі свого складу. Тоді й питання кворуму вирішиться саме собою.”

Віктор Балюрко відкрив установчі збори та завбачливо покинув сесійну залу. Усі свої питання громадські організації вирішували між собою без нагляду влади

…голосували зеленими картками

Сергій ФЕЩЕНКО Репортер Житомира