Як відрізнити грип від застуди?

Грип починається раптово. Часто вже через 4-6 годин після підхоплення вірусу людина хворіє. Відчуває головний біль і легкий біль у горлі, ломоту м’язів, підвищену температуру. Цікаво, що незавжди при цьому є кашель чи нежить, повідомляє Житомирський обласний центр здоров’я.

При появі ознаків захворювання треба часто пити гарячий чай із малиною, калиною чи лимоном. Не варто збивати температуру, якщо вона не перевищує 38,5 градусів, бо тоді організм перестане боротися із недугою. Лише якщо хворий важко переносить підвищену температуру, треба випити жарознижувальне. Самолікування в разі грипу вкрай небезпечне. Необхідно проконсультуватися з лікарем.

Як уникнути зараження грипом?

Варто їсти цибулю, часник, лимони. В овочах і фруктах зараз достатньо вітамінів. Можна додатково приймати вітамін С. По можливості носити маски. Їх треба змінювати кожні 2-3 години. Необхідно слідкувати за слизовою оболонкою, тримати її зволоженою.

У цьому можуть допомогти оксолінова мазь чи вазелін. Намагатися частіше мити руки, не торкатися ними обличчя. Провітрювати в кімнаті, мити підлогу хоча би раз на два-три дні.

На дворі може бути прохолодно, а в громадському транспорті жарко. Краще не одягати багато речей, щоб не впріти й не застудитися. Дітей потрібно одягати в сезонний одяг і не боятися, що вони змерзнуть.

З 22.11.2010 року (початку підйому захворюваності) по 31.12.2010 року в Житомирській області на грип та ГРВІ захворіло 57133 особи, у тому числі 16854 дорослих, 143 вагітних (породіль) та 40279 дітей. З них госпіталізовано 3010 осіб, в т.ч. 605 дорослих, 73 вагітних (породілль), 2405 дітей.

Репортер Житомира