10 найбільш антиракових продуктів

Універсального способу захиститися від раку, звичайно ж, немає. Але всі онкологи світу впевнені, що розвиток цієї хвороби багато в чому пов’язаний з харчуванням. І та їжа, що містить велику кількість антиоксидантів, захищає клітини організму від перетворення в злоякісні.

Антиоксиданти перешкоджають окислювальним процесам і утворенню вільних радикалів – провісників онкохвороб.

Вчені з Американського товариства боротьби з раком склали список продуктів з найвищим коефіцієнтом здатності поглинання канцерогенних радикалів (ORAC).

Ось 10 найбільш антиракових продуктів:

ЧОРНОСЛИВ. У ньому багато антоціанів, що захищають судини і клітковини, які «чистять» травну систему від токсинів. Дієтологи рекомендують з’їдати по 5-6 ягід чорносливу 2-3 рази на тиждень.

ІЗЮМ багатий калієм і магнієм, які підтримують серце і допомагають уникати застою кровотоку. Жменька родзинок в день допомагає обміну речовин, підтримання нормального рівня гемоглобіну і транспортування кисню в тканини і органи.

В ЧОРНИЦІ багато амінокислот і дубильних речовин. Захищає кишечник від небезпечних бактерій. Стимулює процес вироблення червоних кров’яних тілець – еритроцитів, попереджає розвиток хвороб крові.

БРОКОЛІ містить гістидин – речовину, яка попереджає зростання ракових клітин, а також сульфорафен, що захищає від променевої хвороби і раку грудей.

БІЛОКАЧАННА КАПУСТА – джерело рідкісного вітаміну U, який захищає слизові оболонки шлунку і кишечника від пошкоджень і попереджає ракові пухлини цих органів. Червона капуста дуже корисна при хворобах крові. Також у капусті утворюється речовина індолокарбазол, яка руйнує канцерогени, які потрапляють в організм ззовні.

ПОЛУНИЦЯ містить запашну речовину кумарин, який є одним з найбільш потужних антиоксидантів. Також він є в кориці.

ШПИНАТ багатий біоактивними речовинами – коензимами. Зокрема, коензим Q10 має здатність розпізнавати ракові клітини і посилати сигнал імунним клітинам-кілерам.

МАЛИНА – постачальник еллагової кислоти, яка уповільнює поділ злоякісних клітин.

ПОМІДОР – головне джерело лікопіну. Цей червоний пігмент попереджає розвиток раку шкіри, грудей і простати. І бореться з атеросклерозом, стимулюючи процес утворення «хорошого» холестерину.

ЧАСНИК. При роздавлюванні свіжого часнику утворюється алліксін, що має потужнуу імуностимулюючу дію. А ще в ньому містяться фітонциди і йод, що захищає від радіації. Фахівці Мадридського університету рекомендують з’їдати два зубчики на день для профілактики онкологічних хвороб. Але свіжий часник протипоказаний при хворобах нирок і підвищеної кислотності шлунка.

За матеріалами: Обозреватель