7 основних ознак залежності

Залежність – від наркотиків, алкоголю або азартних ігор, або ж від інших речей – у більш-менш, однаковою мірою згубна для людини. Якісь види залежності швидше руйнують фізичне здоров’я людини, інші – душевне.

При цьому дуже часто людина відмовляється визнавати, що є залежною від тієї або іншої звички.

Також важливо відзначити, що якщо при алкогольній та наркотичній залежності її ознаки бувають досить явними, то в разі залежності іншого роду, її поява і розвиток, можливо, не відразу стане помітним.

Але існують основні ознаки залежності, на які легко можуть звернути увагу родичі, близькі друзі, або сама людина, у якої розвивається залежність.

Ознака перша: людина віддає певній звичці\часу проведення більше третини свого вільного часу.

Ознака друга: людина захоплюється певним проведенням часу\звичкою на шкоду своєму робочому часу або часу, відведеного для відпочинку, спілкування з сім’єю, і так далі.

Ознака третя: людина “уриває” час для звички у години сну.

Ознака четверта: людина витрачає на певну звичку\проведення часу більше половини отримуваних ним грошових коштів, і навіть забирає кошти, призначені на необхідні витрати: купівлю продуктів, оплату рахунків, і так далі.

Ознака п’ята: у людини, внаслідок зловживання своєю звичкою\проведенням часу, починають проявлятися ознаки тілесного нездоров’я: безсоння, погіршення пам’яті, координації, больові відчуття, і так далі.

Ознака шоста: відволікаючись від свого проведення часу\звички, людина відчуває занепокоєння, страх, тривогу, і сильне бажання повернутися до перерваного заняття.

Ознака сьома: поступово певна звичка\проведення часу, набуває для людини першочергове значення, і “відсуває” на задній план всі інші його бажання, прихильності, плани і мрії, як у плані кар’єри, так і в плані особистого життя, спілкування, і так далі.

При наявності хоча б декількох з перерахованих вище ознак, варто вдатися до професійної допомоги, не чекаючи погіршення ситуації.

За матеріалами: israelinfo