Чому на Житомирщині масово крадуть автомобільні акумулятори

Автокрадії вийшли на «полювання», або Чому акумулятори повертаються «в моду»

Такий «сплеск» викликаний досить банальними причинами. Перш за все, окремі автовласники, чий акумулятор «накрився», а коштів на новий немає або ж витрачати їх зовсім не хочеться, вдаються до «найлегшого» шляху розв’язання своїх негараздів – придбання бувших у використанні акумуляторів, в багатьох випадках з сумнівним минулим.

Інше пояснення, озвучене «кмітливими» злодюжками, – це вартість серцевини зарядного блоку, який годиться як для продажу, так і здачі «на метал». За допомогою нехитрих інструкцій умілі ділки плавлять внутрішні металеві решітки, в результаті отримуючи свинець. Хоча кошти виручені від цієї справи є незначними, але і їх «видобуток» не вимагає напруженої праці. В прийомному пункті металу свинець купують по 8-10 гривень за кілограм!

Проте, щоб отримати достатні прибутки від своїх «полювань» автомобільні крадії особливу увагу приділяють вантажівкам, акумулятори яких є найдорожчими. Тільки протягом вчорашнього дня троє жителів Житомирщини, спробувавши завести свої автівки, виявили відсутність акумуляторів і звернулися до працівників міліції. Зараз органи внутрішніх справ Житомирщини проводять детальну перевірку обставин злочинів та встановлюють особи підозрюваних, одного з яких вже затримано.

Неочікуваний початок лютого «приготували» крадії приватному підприємцю з Попільнянського району. Залишивши «КАМАЗи» на території своєї фірми, він був упевнений, що машинам нічого не загрожує. Але не так сталося, як гадалося. Вранці робота підприємства, пов’язана з транспортними перевезеннями, була паралізована – чотири акумулятори «перейшли» до рук крадіїв. За попередніми підрахунками, вартість викраденого склала близько 5500 гривень.

Така ж біда спіткала і жителя Олевського району. Після напруженого робочого дня, пізно ввечері, чоловік приїхав додому та загнав авто «УРАЛ» до подвір’я. Зловмисники, яким машина «припала до душі», простежили, щоб він та його родина заснули. І, дочекавшись зручного моменту, залізли до машини та поцупили два акумулятори, завдавши сім’ї збитку майже на 3000 гривень.

Цікаво, що вибір крадіїв акумуляторів абсолютно не залежить від того чи авто дороге, чи ні. Свідченням цього є випадок, що трапився в одному з сіл у Брусилівському районі. 17-річний хлопець, наслухавшись балачок старших товаришів, що самою «ходовою» запчастиною автомобіля є акумулятор, вирішив і собі взятися за справу. Недовго приглядаючись, де можна було б «роздобути» акумулятор, він «завітав» до двору, де стояв старенький «Москвич-412». Оскільки господарів не було вдома, він безперешкодно вийняв акумулятор, прихопивши ще й 5 літрів бензину. Та не встиг зловмисник заробити грошенят, як був затриманий працівниками Брусилівського РВ УМВС України в Житомирській області.

Шановні автовласники, не нехтуйте безпекою вашого майна. Пам’ятайте, що потрібними заходами убезпечення від можливих крадіжок є:

1. Встановлення сигналізації,
2. Системи замикання капоту,
3. Паркування машини лише на захищених ділянках, стоянках або в кооперативах.
4. Коли ж автомобіль знаходиться у вас на подвір’ї, подбайте про необхідну охорону, щоб небажані гості не зупинили роботу ваших залізних коней.

Антон Сичевський, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Репортер Житомира