Даішники потайки роблять на правах дірки і позначають «мажорів»

Виявляється, інспектора ДАІ під час перевірки документів водіїв нелегально залишають на фото ледве видимі точки. Так вони передають один одному спеціальним «секретним» кодом важливу інформацію про «жаднюг» і «биках» (див. інфографіку).

Ледве помітну дірочку на грудях своєї фотографії на водійських правах, виданих ще на початку 90-х, виявив один з колег. Ледь помітний прокол в області серця явно був зроблений дуже давно – в ту пору, коли картонні «права» ще не були заламініровані пластиком. Пояснення загадкового проколу дав досвідчений водій з 25-річним стажем. «Судячи з позначки, ти частенько потрапляв у молодості інспекторам ДАІ. І намагався «вирішити» питання швидко, доброзичливо і без лайки! Такі відмітки ставлять «даішники» для передачі один одному «потрібної» інформації про водія».

«Таємні позначки на правах і талонах попереджень у ДАІ ставили ще з часів СРСР, актуальні вони й зараз. Досвідчений інспектор, що знає «таємну мову» точок, без довгого спілкування з порушником правил дорожнього руху заздалегідь знав, чого від нього можна чекати. «Шифр» простий – позначка на лобі завжди позначала, що водій буде «буцатися» – скупитися, але гроші на лапу все одно дасть, – розповів відверто ветеран ДАІ Ігор Большаков, – а позначка або проколоті тоненькою голочкою очі означають «синочка» або «мажора»- такі люблять скандалити і дзвонити всяким високим покровителям. У «синків» в основному хабарів не беруть, а відразу пишуть протокол».

Свої таємні значення мають позначки на різних частинах водійської фотографії. Як правило, таємні знаки з’являються на правах після недовгого спілкування з інспектором на дорозі. «Більшість «ксиву»«наші» не позначають через непотрібність – нормальні люди самі знають свою провину і не доводять справу до протоколу, даючи «повітря» (взятку. – Авт.), – зізнався співробітник одеського ДАІ Олексій, – а позначки на правах ставлять тим, хто не хоче «вирішувати питання» на місці. Я позначаю права за секунду-другу, якщо порушник починає скандалити».

Усього, за словами опитаних співробітників ДАІ, існує близько десятка різних секретних знаків. Деякі з них «інтернаціональні» і зрозумілі навіть співробітникам ДІБДР або ДАІ де-небудь під Норильськом або в Мінську. Однак існують і «регіональні» секретні коди, не зрозумілі «чужим» дорожнім інспекторам. Наприклад, зовсім недавно в Одесі з’явився знак «іуда». «Позначені око і вуха на водійському фото позначають провокатора, який при зупинці з-за порушення правил дорожнього руху може вести таємну відеозйомку або включати диктофон. Ця відмітка з’явилася «в користуванні» після того, як спровокували нашого колегу Сашу Швеця», – запевняє на умовах анонімності один з офіцерів одеського ДАІ. Нагадаємо, сержант з Одеси став відомий після скандального відео з «телячої мовою».

Офіційно в ДАІ категорично заперечують існування «секретного» коду на водійських правах українців. «Ніяких позначок ніхто з наших інспекторів на правах не ставить. Це дурість – зараз видаються нові пластикові права, які голкою не проткнеш», – повідомив нам начальник прес-служби республіканського ДАІ Євгеній Кравець.

«На те й начальство, щоб все це спростувати. А пластикові права теж легко помітити. Ось тільки розповідати, як це робиться, не буду – секрет!» – сказало нам джерело в ДАІ. До речі, на думку багатьох володарів сучасних пластикових водійських посвідчень, на їх «скоринках» після спілкування з автоінспектором нерідко з’являються загадкові характерні подряпини, дуже схожі на «секретний код ДАІ» …

ЗАГНУТИЙ КУТ – «ГЛУХАР»

За словами наших джерел у ДАІ, мітяться не тільки права, але і талони попереджень. «Наприклад, позначка біля літери А в талоні означає, що його власник – «ангіна». Такий водій буде довго і нудно просити інспектора відпустити його без штрафу, посилаючись на погане самопочуття, погану видимість – мовляв, не бачив заборонного знаку». До слова, свої таємні знаки є і в інших підрозділах силовиків. Наприклад, довгий звисаючий шнурок або загнутий кут може бути у папки з матеріалом будь-якого «глухаря» – нерозкриваючого, складного злочину.

За матеріалами: Сегодня