Мобільний телефон – додатковий фактор ризику?

Певно, переважній більшості з нас уже складно уявити своє життя без мобільного телефону. З’явившись, порівняно, не так давно, він впевнено увійшов у повсякдення: вирішення будь-яких особистих чи службових питань значно спрощується.

Однак статистика констатує, що все більш поширеними, на жаль, стають і крадіжки мобільних. Річ не габаритна, як правило, легкодоступна та й у будь-якому разі досить цінна. Вартість найпростішого з терміналів напевне перевищує суму у 150-200 гривень. Цим і користуються охочі до чужого майна, які у залежності від обставин можуть витягти з кишені уподобану модель чи навіть вирвати її з рук господаря (інколи разом із сумкою, барсеткою тощо).

Олександр Петрущенко, заступник начальника відділу Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області: “Як свідчить практика, часто безпечні власники зберігають мобільні у зовнішніх кишенях курток, інколи навіть задніх кишенях джинсів, інших легкодоступних, з точки зору потенційного злодія, місцях.”

У переповненому транспорті, погодьтесь ми всі час від часу потрапляємо у таку ситуацію, важко контролювати наявність телефону, тож його краще заздалегідь покласти подалі від сторонніх очей і, головне, рук. Затяжні розмови у тролейбусі, трамваї чи маршрутному таксі на особисті теми не додадуть вам ані поваги, ані співчуття оточуючих, а швидше викличуть роздратованість чи обурення інших пасажирів. До того ж ви ніколи не знаєте, хто стоїть (сидить) поруч з вами, і які думки у нього відносно вашого майна.

«Алло, лікарю…»

Мобільний телефон – сучасний і дуже зручний спосіб зв’язку. Наприклад, у випадках, коли людина потрапляє до лікувального закладу, він просто необхідний і допомагає рідним у спілкуванні. Однак не слід забувати, що й тут вас може очікувати неприємний сюрприз.

40-річний Михайло опинився у лікарні досить несподівано. Стався напад давньої хронічної хвороби й чоловіка забрала швидка прямо з роботи. Добре, що мав мобільний, тож встиг сповістити дружину. Проте за декілька днів, коли Михайло вже міг самостійно ходити на процедури, телефон він залишив на тумбочці поблизу ліжка, щоб підзарядився, а сам вийшов на декілька хвилин. Коли повернувся – мобільного уже не було, у палаті – теж нікого: ні пацієнтів, ні відвідувачів. Один з останніх, як згодом з’ясували працівники міліції, і скористався необережністю Михайла.

Такі випадки на території області трапляються, на жаль, все частіше, – продовжує Олександр Петрущенко. Аби уникнути зайвих неприємностей, не залишайте власні речі, особливо цінні, без нагляду навіть на нетривалий час. Для злодія вистачить декількох хвилин, щоб непомітно забрати те, що вам належить, та втекти. Обов’язково розкажіть про це дітям, поясніть їм, що не варто демонструвати всі можливості та функції телефону при сторонніх особах у лікарні, транспорті, громадських місцях, а також перед однокласниками у школі.

«Алло… » – у школі на уроці і перерві

Найчастіше діти втрачають телефони саме у навчальних закладах, забуваючи їх на партах, у кишенях курток, залишених в гардеробі або роздягальнях спортивних залів. Учні, зазвичай, з різних родин: хтось навчений не брати чужого, а комусь про це не розповіли. Чиїсь батьки можуть придбати дорогу річ, а для когось – це нездійснене бажання.

Учениця 9 класу однієї з шкіл міста Житомира розповіла: “У нас у класі 19 дітей, у 10 із них мобільні телефони дорогі, навіть дуже, їх ціна до 2 тисяч гривень. У декого навіть по два – так зручніше спілкуватись на номери різних операторів. А в інших 9 (тобто в майже половини) – звичайні функціональні моделі”.

За таких обставин дитина може спокуситись і взяти залишений на видноті мобільник, а інколи і свідомо викрасти.

Тож, шановні батьки, пам’ятайте, що, купуючи дитині дорогий телефон, ви тим самим наражаєте її на додатковий ризик. Не варто переоцінювати потреби сина чи доньки, або потурати їх амбіційним бажанням. 12-15-річний підліток суб’єктивно оцінює навколишнє, і саме ви повинні допомогти розібратися у ситуації та по можливості уберегти свою дитину від потенційних небезпек.

«У вас крадений телефон? Тоді ми йдемо до вас»

Як правило, викрадених телефонів позбуваються – найчастіше їх продають – інколи мобільний за незначний проміжок часу встигає змінити декількох власників. Проте ніхто не гарантує, що одного дня ви не дізнаєтесь від працівників міліції про те, що саме ваш телефон був у когось викрадений. Ніхто, крім вас самих.

Наскільки не була б привабливою пропозиція купити потужний телефон, за символічну ціну, не піддавайтесь спокусі. Інколи навіть наявність документів не є достатнім гарантом легальності мобільного та відсутності його сумнівного походження. У разі потреби звертайтесь краще до спеціалізованих магазинів, тим більше, що сьогодні вони пропонують і спектр додаткових послуг по обслуговуванню клієнтів.

«Добрий вечір! Пред’явіть… ваш телефон»

Одним із заходів розшуку викрадених телефонів є перевірка реєстраційних номерів мобільних телефонів міліціонерами, що несуть службу по охороні громадського порядку на території області.

Як повідомив командир батальйону патрульної служби УМВС Анатолій Монзолевський, відповідно до ст.11 Закону України «Про міліцію» інспектори мають право перевіряти номерні речі, зокрема мобільні телефони, у тих громадян, які скоїли злочини або затримуються патрульним нарядом за скоєння адміністративного правопорушення. Міліціонер зв’язується із оперативним черговим і повідомляє йому реєстраційний номер телефону, який перевіряється через створену базу даних викрадених та втрачених за різних обставин номерних речей. У разі відсутності там інформації про даний телефон, він повертається власникові. Перевірка займає декілька хвилин, однак є досить ефективною.

В іншому випадку – доведеться детально пояснювати походження телефону уже у відділі міліції.

Лише з початку року інспектори батальйону патрульної служби знайшли 12 телефонів, викрадених у попередніх власників, упродовж минулого 2010 – 78, майже половина з них розшукувались територіальними органами внутрішніх справ інших областей України.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Репортер Житомира