Молодь Житомира відзначила День народження Ларіосика (фото)

Вчора, 18 лютого 2011 року, о 12 годині біля кінотеатру «Україна» студенти Житомирських ВНЗ відзначали День народження Ларіосика. Свято проводилося з ініціативи відомих житомирських краєзнавців Євгена Тіміряева, Георгія Мокрицького і співробітника Житомирського обласного архіву Руслана Кондратюка.

Після короткого вступного слова студенти хором проскандували «З днем народження Ларіосик» і відкрили символічну пляшку з шампанським. День народження Ларіосика проводиться щорічно 18 лютого о 12 годині дня, правда вже з меншим розмахом, ніж спочатку.

Всім добре запам’ятався День народження Ларіосика в 2009 році, коли була розіграна сценка з п’єси М. Булгакова «Дні Турбіних». У сценці брали участь співробітники палацу культури. Ларіосика зіграв Олег Рогов, а роль полковника Тальберга тоді виконав співробітник Житомирського обласного архіву Руслан Кондратюк.

Довідка: У день міста, 8 вересня 2007 року, на вулиці Київській перед кінотеатром «Україна» було відкрито пам’ятник одному з улюблених літературних героїв романа «Біла гвардія» та п’єси «Дні Турбіних» Михайла Булгакова – Ларіосика, кузена з Житомира.

В нашому місті склалася добра традиція – призначати місце зустрічі у Ларіосика, доторкатися до відкритого конверта з простягнутою рукою, пам’ятаючи про те, що в ньому лист, пройнятий словами добра і надії на вдале вирішення проблем, виконання бажань. Чому письменник обрав місцем проживання свого героя саме Житомир, адже відвідав його лише один раз, і то це було влітку 1937 року? Сьогодні знайдені нові дані, що пояснюють зв’язок Ларіосика з Житомиром.

Виявляється, з нашим містом Михайла Булгакова пов’язувало багато. Вся справа в тому, що сестра письменника Варвара була одружена з Леонідом Сергійовичем Карума, який виведений у романі під ім’ям полковника Тальберга. А прообразом Ларіосика послужив Коля Судзиловський – двоюрідний брат Леоніда Карума. Письменник у своєму персонажі досить точно відбив риси характеру реальної людини, який жив у Житомирі, хоча деталі біографії трохи розходяться.

Прототип Ларіосика народився 5 (18 за новим стилем) лютого 1896 року.

У зв’язку з встановленням в Житомирі першого пам’ятника літературному герою – незрівнянному «Ларіосику, кузена з Житомира», є необхідність згадати ряд рядків із творів Михайла Опанасовича Булгакова.

У своїх творах – романі «Біла гвардія» і однойменній п’єсі, а також в п’єсі «Дні Турбіних» – Михайло Булгаков зобразив інтелігентну дворянську сім’ю Турбіних, «волею непорушної історичної долі кинутої в роки громадянської війни в табір білої гвардії».

Одними з представників цього періоду є сім’я Турбіних у Києві та їх родич, «кузен з Житомира» Ларіосик – Ларіон Ларіонович Суржанський. Події кінця 1918 р. і початку 1919 р. розгортаються на сторінках роману та однойменній п’єсі. Основні дійства відбуваються в квартирі Турбіних, куди напередодні Різдва і Нового року приїжджає кузен з Житомира.

Найбільш яскраво образ літературного героя роману «Біла гвардія» розкритий в написаній за романом п’єсі «Дні Турбіних». Літературний герой Ларіосик був дуже популярний до війни. П’єса «Дні Турбіних» була поставлена на сцені Московського художнього академічного театру. Вистава витримала більше п’ятисот постановок і користувалася величезним успіхом у публіки. Особливою популярністю користувався Ларіосик. Тут позначилося, насамперед, те, що Михайло Булгаков зробив цей персонаж дуже яскравим і самобутнім.

Незвичайна поява в ході вистави чарівного парубка з дивовижною лексикою і долею, його безпосередність, а також чудова гра актора МХАТу М. Яншина зробила Ларіосика відомим літературним героєм. Роль Ларіосика великий Станіславський визначив як «щасливу гру неповторюваного випадку». Михайло Булгаков до написання роману «Біла гвардія» та п’єс по ньому в Житомирі не був. Що ж послужило підставою для зображення кузена з Житомира?

Справа в тому, що сестра Михайла Булгакова, Варвара Опанасівна влітку 1917 року вийшла заміж за капітана Карума, кадрового офіцера, який до війни служив в одному з піхотних полків у Житомирі. Саме Леонід Сергійович Карум послужив прообразом літературного персонажа полковника Тальберга, чоловіка Олени Турбіної, двоюрідної сестри Ларіосика. Сама ж Варвара Опанасівна стала прообразом Олени Турбіної, а в образі лікаря Олексія Турбіна Михайло Булгаков зобразив себе.

І ось у суботу 8 вересня 2007 року, о 12 годині дня, в Житомирі, на вулиці Київській, навпроти кінотеатру «Україна» відбулося відкриття першого в місті пам’ятника літературному героєві. Київський скульптор Юліан Осташев зобразив Ларіосика в образі, створеному актором Сергієм Івановим, який чудово зіграв цю роль у «Днях Турбіних»,(відомим також за роллю «Кузнєчика» у фільмі «В бій ідуть одні« старики») в той момент, коли (в акті першої п’єси) зимовим вечором в квартиру Турбіних по Олексіївської, 13, увійшов молодий чоловік у пальто, з чемоданом і кліткою, і виголосив монолог:

«Ось я і приїхав. Здравствуйте, вельмишановна Олена Василівна, я Вас відразу впізнав за картками. Мама просить Вам передати її самий палкий привіт …. … А також і Олексію Васильовичу. Здравствуйте, Микола Васильович, я так багато про Вас чув. Ви здивовані, я бачу? Дозвольте Вам вручити лист, він Вам все пояснить. Мама сказала мені, щоб я навіть не роздягався, а перш за все, дав би Вам прочитати лист».

І все ж, Михайло Булгаков побував у Житомирі. Це сталося рівно 70 років тому. Влітку 1937 року Михайло Булгаков зі своєю дружиною майже три тижні відпочивали на Богунії на дачі родичів актора МХАТу В.А. Степуна, який брав участь у постановці вистави «Дні Турбіних».

За матеріалами: rta-plus