Революції на півночі Африки та Близькому Сході та економічні прогнози для України

Різке подорожчання цін на нафтопродукти може призвести до нової економічної кризи у світі. Три з п’яти останніх світових рецесій були пов’язані з подіями на Близькому Сході.

У зв’язку з громадянською війною в Лівії (дванадцятий у світі експортер вуглеводнів) в останні дні ціна бареля нафти підскочила до 107 доларів. Якщо найближчим часом не припиняться криваві події в цій країні, то і ціна нафти, відповідно здивує нас новими рекордами.

Ці показники є орієнтиром для Росії, яка підніме ціни не лише на нафту, але і на експортне мито і на газ. За прогнозами експертів з 1 березня подорожчання складе 5-7%, подальше зростання буде зумовлене розвитком подій в арабському світі і щорічним весняним попитом на нафтопродукти у зв’язку з посівною.

Ціна на 95 бензин на заправках може перевищити поріг в 10 гривень найближчим часом. Німецькі експерти прорахували, що подорожчання нафти до 120 доларів за барель помітно сповільнить економічний розвиток країни. Навряд чи на Україні ведуться подібні дослідження, але шок для економіки буде не менше ніж у розвинених країнах.

До кінця року піднімуться комунальні платежі для населення, оскільки пік нафтових цін відбивається на ціні газу через 9 місяців. До кінця року слід чекати близько 290 доларів за тисячу кубів газу.

Позитивні наслідки революційних подій на півночі Африки для України – це прогнозоване збільшення попиту та цін на сталь, зброю, продовольство. Ці позиції є основою нашого експорту, що дозволить нашій країні непогано заробити.

У зв’язку з нестабільною ситуацією в країнах, які були для українців популярним місцем відпочинку, можлива певна переорієнтація наших туристів на внутрішній ринок. Швидше за все зацікавленість іноземних туристів у відпочинку на Україну буде збільшуватися в тій же пропорції. Відповідно, збільшення доходів вітчизняних курортів призведе до зростання якості наданих ними послуг.

Подорожчання нафти позначиться на загальному зростанні цін. Авто і авіаперевізники піднімуть ціни на свої послуги.

Зменшення споживання бензину вплине на деяке поліпшення екологічної обстановки і зменшення кількості ДТП. ДАІ відрапортує про проведеної роз’яснювальної роботи серед водіїв, а план збору штрафів розділить на тих водіїв, які матимуть фінансову можливість їздити власним автомобілем.

Подібний ефект глобалізації: негаразди у одних країнах, прямо впливають на економічне становище у інших. Тепер усі ми пливемо у одному кораблі…