Сьогодні закохані святкують День Святого Валентина

Сьогодні, 14 лютого, закохані в усьому світі святкують День Cвятого Валентина.

В цей день дарують коханим і дорогим людям квіти, повітряні кульки, цукерки, іграшки і особливі листівки (часто у формі сердечка), з любовними зізнаннями чи побажаннями любові – валентинки.

За даними Асоціації вітальних листівок США, валентинки – найпопулярніші святкові листівки після різдвяних.

Про життя pеальнoгo xpистиянина Валентина (poдивcя в III ст. н.е. в м.Теpні – Pимcкая імперія) майже нічегo не відомо. Легенди розповідають, щo єпиcкoп Теpні, будучи мoлoдим чоловіком, допомагав юним закоханим пиcати листи з зізнаннями в коханні, мирив посварених, дарував квіти мoлoдим подружжям. Аpешт егo був викликаний начебто тим, щo pимcкий імпеpатop Юлій Клавдій II не дозволяв coлдатам імпеpських легіoнoв закохуватися й одружуватися, а Валентин таємнo вінчав легіoнеpoв. 14 лютого його стратили.

Вважається, що саме 14 лютого, птахи вибирають собі пару, і людям потрібно поквапитися встигнути зробити те ж саме. Тому вже кілька століть поспіль дівчата Європи пишуть на безлічі маленьких папірців чоловічі імена і кидають папірці в ставок або річку. Яка папірець спливе перша – на тій і прочитає дівчина ім’я свого судженого. А в колишні часи не відставали і хлопці. Вони збиралися разом і складали в шапку написані на клаптиках паперу імена знайомих дівчат. Чиє ім’я витягнув, та і буде його Валентиною весь рік. А юнакові доведеться співати їй серенади і складати вірші.

У День Святого Валентина британці посилають любовні послання не тільки друзям і знайомим, але і своїм домашнім тваринам.

У Японії День Святого Валентина дещо нагадує “8 березня для чоловіків”, так як японські чоловіки отримують навіть більше подарунків, ніж жінки. Здебільшого це усілякі чоловічі аксесуари на зразок лосьйону, бритви, гаманця і так далі.

Французи в день Святого Валентина в основному дарують коштовності, а в Данії закохані посилають один одному засушені білі квіти.

В Італії цей день називається – “солодкий”, тому що італійці дарують коханим в основному солодощі.

В Іспанії 14 лютого чоловіки підносять коханим жінкам тільки квіти, а жінки в свою чергу – подарунки.

В Польщі цього дня відвідують Познанську митрополію, де, за повір’ям, знаходяться мощі святого Валентина, а над головним престолом знаходиться його чудотворна ікона. Паломництво до неї, як стверджують поляки, допомагає в любовних справах.

Німці ж вважають Валентина покровителем психічно хворих і прикрашають в цей день психіатричні лікарні яскраво-червоними стрічками.

Саудівська Аравія – єдина країна, де це свято … офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів, з метою запобігання гріху. У всіх магазинах заборонено торгувати “валентинками”, плюшевими ведмедиками і всякою символікою, що має відношення до цього свята. А квітковим магазинам наказано не торгувати червоними трояндами.

Звичаї в різних народів різні. Але суть одна. Любов – це завжди чудово, це завжди свято! Нехай же це свято буде з вами не тільки в день Святого Валентина, але й кожен день вашого життя!