Синоптики прогнозують зиму аж до квітня

Невтішна новина для тих, кому вже до смерті набридли сніг і морози. За прогнозом синоптиків, холоди не відпускатимуть нашу країну до середини березня.

Як розповідає керівник Гідрометцентру Микола Кульбіда, морозна погода протримається до кінця лютого. Тільки в останні дні лютого температура почне різко підніматися, але все-таки плюса на градуснику ми не побачимо і в першій половині березня. За його словами, останній тиждень лютого буде морозним аж по всій країні. Буде ясно, часом сніг.

У другій половині місяця, нарешті, прийде весна, а на заході та півдні країни вона здасться ще раніше, вже в 10-х числах. Згідно сайту прогнозів погоди gismeteo.ua, у західних областях «плюс» встановиться з 27 лютого (вдень +2), до цього буде морозно (9-6 нижче нуля). На сході – сніжно й морозно (-11 – -17), але 3 березня – +3. У Житомирі 3 березня встановиться нульова температура, в наступні дні березня підніметься до +2.

ПО-НАРОДНОМУ. Народні синоптики теж не тішать швидким теплом. Один з них, Валерій Некрасов із Дніпропетровська, розповідає, що морози закінчаться в лютому, але березень не порадує теплом – буде холодним, з частими дощами і вітрами, і навіть зі снігом. Квітень теж спочатку буде холодним. А от по-справжньому довгождана тепла весна прийде у другій половині квітня. Та буде недовгою, тому що вже в травні почнеться справжнє літо». А його колега з Луганська Леонід Горбань впевнений, що весна прийде вчасно: «У перші дні березня ночами ще будуть легкі заморозки, але це не перешкодить швидко встановитися теплій погоді. Правда, весна буде дощовою».

ТИМКО НЕ ПОМИЛИВСЯ. Американські традиції не спрацювали на українській землі. 2 лютого стежили за бабаками, якщо тварина побачить свою тінь (тобто буде сонячна погода) – зиму терпіти ще 6 тижнів. Харківський бабак Тимко не побачив свою тінь і напророчив швидку весну (через 2 тижні, з середини лютого). Щоправда, «тато» Тимка, зоолог Віктор Токарський, відразу вніс корективи в прогноз бабака: мовляв, насправді в наших кліматичних реаліях прогноз бабака слід трактувати інакше: не побачив тінь – весна прийде через 6 тижнів, побачив – тепло буде не раніше квітня, пише Сегодня.