Як “заробляють” на харчуванні чорнобильських дітей

Компанія “Білоцерківський військторг”, що стала скандально відомою після випадків масових отруєнь солдатів, виявляється, економила на приготуванні їжі не тільки для військовослужбовців, але і для школярів в регіонах, постраждалих від Чорнобильської аварії.

Нещодавно Міністерство оборони вирішило відмовитися від послуг підприємства “Білоцерківський військторг”. Причина – масові отруєння солдатів через неякісне харчування.

Восени минулого року УБОЗ порушило кримінальну справу проти керівництва компанії, підозрюючи їх у розкраданні бюджетних коштів в особливо великих розмірах, проведенні закупівель з порушеннями, а також у махінаціях з державним майном. Тепер з’ясувалося, що компанія допускала порушення не тільки на армійській кухні. “Військторговці” були не проти “заробити” і на шкільних обідах.

Дітей перевели на голодний пайок

З літа “Білоцерківський військторг”, крім армії, почав годувати ще і школярів в декількох областях – Житомирській, Рівненській та Чернігівській. Відповідні тендери “військторговці” виграли, оскільки виставили більш низьку ціну на свої послуги. Наприклад, годувати школярів у місті Овручі Житомирської області компанія погодилася, якщо держава оплатить вартість обіду одного школяра від 8 грн. 90 коп. до 10 грн. 90 коп.

Однак реально дітей годують на суму майже в два рази меншу. Так, у меню однієї зі шкіл сказано, що вартість обіду для школяра молодших класів у Овручі становить 5 грн. 49 коп. Для старшокласника трохи дорожче – 7 грн. 59 коп. Виходить, що економлячи на шкільних обідах, компанія заробляє 40% прибутку.

Як можна повноцінно нагодувати дітей на 5 гривень, можна тільки здогадуватися. Для порівняння, на початку 2010 року місцеве комунальне підприємство готувало обіди на суму від 10 до 12 гривень. Не кажучи вже про те, що ціни на продукти на початку року і в його кінці не порівнянні.

40%-ва маржа на обідах

Цілком очевидно і порушення умов тендеру. Компанія повинна була автоматично закласти в неї свою маржу, а не робити крайніми після виграного тендера дітей.

У тому, що сталося, керівництво підприємства “Білоцерківський військторг” поки не бачить порушень законодавства. “Закон дозволяє нам встановлювати 40%-ву націнку”, – впевнено заявила начальник планово-економічного відділу Світлана Бабенко.

Однак у Житомирській обладміністрації повідомили, що 40%-ва маржа на харчуванні школярів неприпустима. Чиновники послалися на розпорядження губернатора № 229 від 02.01.2008. У ньому сказано: націнка не повинна перевищувати 30%.

Поки грім не вдарить

Міністерство соціальної політики, незважаючи на надходження сигналів про діяльність “Військторгу”, жодного разу не спромоглося провести перевірку діяльності підприємства. Втім, це не дивно. Адже спочатку компанія не могла бути допущена до участі тендері з приготування обідів для школярів в Житомирській області.

Адже компанія не мала ні трудових, ні матеріальних ресурсів. По всій видимості, не обійшлося без протекції чиновників Міністерства соціальної політики. Спочатку взаємини Міністерством оборони та “Білоцерківського військторгу” теж були безхмарними.

Проте масові отруєння солдатів – 21 чоловік у Золотоноші, 254 в Білій Церкві і 7 у військовій частині під Києвом – змусили військове відомство, прокуратуру та міліцію по-іншому подивитися на роботу вищезгаданої компанії.

За матеріалами: Дело