Житомирська міліція продемонструвала вилучену із незаконного обігу зброю та боєприпаси

Зброя, холодна чи вогнепальна, гладкоствольна чи нарізна – це зброя, призначена на ураження, а тому рано чи пізно вона може бути використана її власником за призначенням, – переконаний в.о. начальника Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області підполковник міліції Віктор Бугира.

На прес-конференції, яка пройшла в обласному Управлінні, він розповів про заходи міліції щодо недопущення таких випадків та протидію незаконному обігу зброї і боєприпасів на території області. Так, лише упродовж декади кінця січня-початку лютого, часу проведення спеціальних оперативно-профілактичних заходів, у громадян правоохоронці вилучили 7 одиниць вогнепальної зброї, у т.ч. 1 пістолет, 1 карабін, 4 саморобних пристрої для стрільби, 1 обріз мисливської зброї, гранату Ф-1, 4 одиниці холодної зброї, 99 набоїв та 400 гр вибухової речовини.

Загалом же, з початку року уже порушено 38 кримінальних справ за ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, тобто практично щодня, наголосив Віктор Петрович, працівники міліції вилучають у жителів області нелегальну зброю або боєприпаси.

Окремі зразки результатів роботи міліції були представлені на огляд журналістів. Усі вони пройшли експертно-криміналістичне дослідження та визнані спеціалістами придатними для стрільби, а отже і для позбавлення людини життя. До речі, є серед експонатів і такі, що використовувались при вчиненні злочинів. Наприклад, саморобні пристосування для приглушення звуку, прилаштовані до пістолетів, свідчать самі за себе – цю зброю готували аж ніяк не для полювання на дичину.

Найчастіше небезпечні забавки потрапляють у нелегальний обіг двома шляхами: або викрадаються зі складів, або відкопуються на полях війни. У другому випадку інколи умільці з декількох експонатів збирають один дієздатний.

Автомат ППШ, один із нещодавніх вилучень, був відкопаний на місцях боїв Великої Вітчизняної та приведений власником до належного стану і наразі, не дивлячись на давність воєнних літ, все ще придатний до стрільби на ураження.

Кавалерійський карабін – сьогодні такий експонат рідко зустрічається в арсеналі вилученої зброї. Представлений, виготовлений на початку минулого століття, проте до цього часу не втратив свого функціонального призначення і, як наслідок, є речовим доказом по одній із кримінальних справ.

У цьому контексті, не зайвим буде нагадати, що відповідно до ч. 3 все тієї ж ст. 263 Кримінального кодексу України особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, звільняється від кримінальної відповідальності.

Водночас на будь-яке повідомлення, тим чи іншим чином пов’язане із вибухонебезпечними предметами, будь то зброя, боєприпаси чи вибухівка, міліція реагує негайно. Останнім часом у державі відмічається тенденція до збільшення повідомлень про замінування торгівельних та навчальних закладів, залізнодорожніх- та автовокзалів, інших місць масового перебування людей. Кожне із них, навіть самого сумнівного походження, для органів внутрішніх справ області є справжньою бойовою тривогою.

Упродовж минулого року до чергових частин міськрайвідділів Житомирщини надійшло 6 таких повідомлень. На місця подій негайно виїжджали слідчо-оперативні групи, до складу яких входили експерти вибухо-технічної лабораторії Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС, працівники міліції евакуювали людей із зони ризику та забезпечували охорону небезпечних об’єктів. На щастя, жодне із повідомлень не підтвердилось. У переважній більшості випадків особи «мінувальників» були встановлені упродовж доби.

Відповідно до чинного законодавства України вони притягненні до адміністративної відповідальності за статтею 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) КУпАП, що передбачає накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також повинні сплатити матеріальні витрати задіяних у результаті виклику пожежних, медиків, міліції чи аварійних служб, а це чималенькі суми.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області