Житомирський школяр винайшов «блокіратор» для водіїв-п’яниць

Одинадцятикласник Вадим Химич неодноразово ставав переможцем обласних конкурсів винахідників. Останнє ноу-хау Вадима – «блокіратор» для п’яних водіїв. На думку хлопця, прилад допоможе боротися з цим злом набагато ефективніше штрафів ДАІ.

Вадим: “Я як подивився, скільки аварій трапляється з вини нетверезих водіїв, захотілося якось змінити ситуацію”.

Як розповів Вадим, прилад розміром з половину сірникової коробки кріпиться до замка запалювання. Перш ніж завести автомобіль, потрібно дути в спеціальний мундштук, всередині якого знаходиться платівка з діоксиду олова.

“Все просто: якщо водій прийняв на груди, автомобіль не заведеться. Датчик можна налаштовувати на певну кількість алкоголю – ту, що дозволено правилами. У нас, наприклад, це 0,2 проміле”, – пояснив Вадим.

На розробку концепції і креслень приладу школяреві знадобилося всього півроку. Поки винахід тільки на папері – над його макетом хлопець все ще працює.

“З дня на день буде готовий макет приладу. Тоді вже й буду випробовувати”, – додав Вадим.

Як підрахував юний винахідник, коштувати такий прилад буде максимум 400 гривень. А от якщо поставити виробництво на конвеєр, коштувати буде в два рази дешевше. Притому працювати він може чи не вічно, його тільки потрібно буде калібрувати раз на рік під час проходження техогляду. До речі, ідею «блокіратора» вже встигли оцінити столичні вчені, присвоївши Вадиму на Всеукраїнській виставці молодіжних інновацій одне з призових місць.

Цікаво, що схожі прилади вже почали робити в Швейцарії.

Принцип дії такий самий – блокується замок запалювання, а ось схематичне рішення відрізняється. Та й стоять іноземні аналоги дорожче: від тисячі до двох тисяч доларів, пише Комсомольська правда.

Коментар ДАІ

Начальник відділу зі зв’язків з громадськістю Управління ДАІ в Київській області Олександр Дармастук: “Ідея хороша. Але добровільно ставити такий прилад ніхто не захоче. З іншого ж боку, кожен раз сідаючи за кермо, а це може бути десять разів на день, дути в трубочку не зручно. От якщо б доопрацювати прилад, щоб він сам автоматично міг відчути запах – інша справа …”