Техталони та дипломи без голограм стануть дешевшими

Віктор Янукович скасував обов’язкові голограми на всіх видах документів і товарів, введені 10 років тому Леонідом Кучмою.

Як сказав прем’єр Микола Азаров: «Це рішення пов’язане з нашою загальною лінією на створення простих умов ведення бізнесу, для зменшення поборів з людей».

Проти голограм вів боротьбу i екс-глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський: «Це була узаконена корупційна схема. Голограми стали клеїти куди завгодно, ввели навіть паспорти для корів з голограмами!». Весь бізнес на блискучих наклейках Бродський оцінює в 8 млрд гривень в рік. За його словами, виробництвом голограм в Україні займаються дві-три фірми. Втім, всі останні роки на слуху одна – ЄДАПС, яка взяла в свої руки чи не все – від закордонних паспортів до техталонів. З його фактичною монополією намагалися боротися всі. Але чомусь боротися припиняли. Так, екс-глава МВС Юрій Луценко почав з гучних заяв проти ЄДАПСу, а закінчив тим, що ввів пластиковий талон техогляду з голограмою за 80 грн. «Ми домовилися з Могильовим (глава МВС. – Авт.), що замість талона буде марка вартістю 10 грн.», – каже Бродський.

Інший приклад: собівартість шкільного атестата – 2 грн., голограми на ньому – не більше 40 коп. А в підсумку атестат чомусь коштує 35 грн. Між тим, голограма мало чим допомагала – фальшиві атестати і дипломи можна купити і з нею, а справжність документа все одно перевіряється по базі. За словами Бродського, міністр освіти Дмитро Табачник намагався боротися з цим, але заважав указ Кучми. Тепер указ скасований і можна очікувати здешевлення атестатів і дипломів.

Рішенням Кабміну скасовуються голограми ще на десятках документів: водійських правах і реєстраційних на машину, контрольних марках на ліцензійних дисках, нотаріальних бланках і т. д. «Причому ми ще й скорочуємо час на оформлення документів, – пояснює Бродський. – Наприклад, навіщо робити протягом декількох днів виписку з реєстру на захищеному бланку, якщо є електронний реєстр, в якому все легко перевіряється?! Тепер на цю виписку можна буде витратити 10-15 хвилин». Незадоволених указом знайти важко. Зрозуміло, що їм будуть незадоволені в ЄДАПС, але там коментувати нічого не хочуть: замгендиректора компанії Олександр Драніков вчора відмовився говорити, пославшись на зайнятість, пише Утро.ua.

Втім, схоже, реальне здешевлення чекає українців тільки в держсекторі. У приватному зниження розцінок ми не відчуємо. «На нотаріальних бланках стоять три голограми. Одна – на номері бланка. Якщо її прибрати – підробити документ буде дуже просто. Що стосується ще двох – так, якщо їх прибрати, то бланки подешевшають. Але собівартість бланка – 12 з копійками гривень. Так що економія невелика», – каже приватний нотаріус Ганна Валігура. Інакше кажучи, якщо оформлення довіреності у нотаріуса коштує 200 грн., а бланк буде коштувати не 12, а 4 грн., то тут вже справа не в бланку …