Страсна седмиця: привертаємо гроші і очищаємо будинок

Почалася Страсна седмиця – останній тиждень Великого пост. Він встановлений в пам’ять останніх днів земного життя, страждання, смерті та поховання Ісуса Христа.

У Страсний тиждень піст особливо суворий. Найбільше значення надається останнім дням цього тижня. У всі дні до суботи (у 2011 році з 18 по 23 квітня) – сухоїдіння: холодна їжа без олії, непідігріте пиття. Крім того, в п’ятницю, 22 квітня, пропонується утриматися від їжі до винесення плащаниці – тобто до кінця вечірньої служби.

Що стосується традицій Страсного тижня, то в Великий понеділок прийнято починати велике прибирання в будинку, у вівторок жінки готували “сочене молоко”, яке має магічну силу – перемішували конопляне і льняне сім’я, товкли в ступах і розводили водою, а в середу розталу зі снігу воду солили торішньою “четверговою” сіллю і обливали нею всю худобу на подвір’ї – це охороняє двір від всякого “напуску” на цілий рік.

Великий четвер – чистий четвер: до нього в будинку все повинно бути чисто і прибрано. Якщо у чистий четвер вимиєш будинок, весь рік чистота в хаті водитися буде. У цей день фарбують яйця для Пасхи, замішують тісто для пасок, роблять сирну паску, перепалюють сіль у печі (роблять “четвергову” сіль). Ще є прикмета рахувати гроші на світанку, щоб цілий рік грошики водилися.

Велика п’ятниця: у цей день не слід займатися справами по дому та господарству, а також митися.

Велика субота: у церквах відбувається освячення великодніх страв.

Воскресіння – Пасха Христова – в церквах проходить нічне богослужіння. Християни вітають один одного і обмінюються фарбованими яйцями. За старих часів, багаті господарі могли виставити на стіл 48 пасхальних страв, по одному на кожен день Великого посту, і не прибирали його протягом усього дня, для тих, хто зустрічався привітати з Воскресінням Христовим.

По матеріалам: Comments.UA