Крик відчаю: колгоспів вже давно немає, а жителів Оліївської сільської громади і досі водять за ніс!

Село Оліївка, яке розташоване в приміській зоні Житомира відоме своїми земельними скандалами!

Вже не один рік житомирські чиновники бажають приєднати до території обласного центру значну площу земель, яка знаходиться у володінні Оліївської сільської ради. Мотиви зрозумілі – місту не має куди розбудовуватися, а землі – використовуються неєфективно. Як з точки зору інтересів Житомира, так і Оліївської громади.

Але, як виявилося, проблемами Оліївки є не лише земельні питання, а й питання розподілу та отримання кожним бувшим членом КСП “Оліївське” своєї частки майна, на яке вони мають законне право згідно майнових сертифікатів. Але у нашій державі закони дуже рідко працюють на користь простих людей.

Нижче наведена ситуація у яку потрапили співвласники майна бувшого КСП “Оліївське”, черговий тому доказ:

Під час реструктуризації, у 2000-них роках, на базі колективного сільськогосподарського підприємства «Оліївське», що в Житомирському районі, утворився виробничий сільськогосподарський кооператив «Світоч». Уточнений пайовий фонд господарства станом на 2001 рік становив 4 мільйони 394 тисячі гривень. Під розпаювання у 2007 році з невідомих причин та без згоди співвласників підлягло лише 2 мільйони 803 тисячі гривень. А з решти створюється резервний фонд – у сумі 1 мільйон 527 тисяч гривень, що не передбачено постановою Кабінету Міністрів України.

Але, на загальних зборах членів бувшого КСП від 20 січня 2007 року це ж майно резервного фонду на кругленьку суму передається в безоплатне користування до ВСК «Світоч». Важливо й те, що кворуму на таких важливих зборах не було, що підтвердили пояснення очевидців, написані в районній прокуратурі. Також прокуратурою не була розглянута правочинність реєстрації та обліку присутніх на зборах бувших членів КСП.

Того ж дня, в господарстві укладається договір про спільне володіння і розпорядження майном між співвласниками, які на той час ще не отримали свідоцтва на власність. Даним договором користуються в подальшій роботі та, ніби, уповноважують Горденіна О.Г. розпоряджатися спільним майном у будь-який спосіб. Нонсенс, але документ, навіть, не підписаний всіма співвласниками майнових паїв та не посвідчений належним чином, як того вимагає законодавство, що підтверджується перевіркою, проведеною обласним управлінням агропромислового розвитку.

Тим не менше, але справи йдуть далі. І через рік, так звану спілку громадян-співвласників майна легалізовують в громадську організацію «Оліївська спілка» та передають майно цього ж резервного фонду у сумі 1 мільйон 527 тисяч гривень «для забезпечення статутної діяльності…» (Ст.7.7 статуту ГО). Варто зауважити, що «питання про відчуження відокремленого майна, або майнових комплексів вартістю понад 5000 доларів приймаються за одноголосним рішенням правління з можливим письмовим опитанням кожного члена правління.» (Ст.6.7). Цікаво, кому надали селяни стільки довіри – розпоряджатися власним майном: «…Правління в складі 5 осіб, яке очолюється обраним зборами Головою правління» (Ст.6.6).

Забродський Анатолій, співвласник майна бувшого КСП “Оліївське”, депутат Оліївської сільської ради, відстоює інтереси односельчан на належне, згідно з законом право на власність: “Протягом 2008 – 2010 років Правління вищевказаної спілки, а саме Мошківський Б.В., Горденін О.Г., Гвоздовська Л.М., Качаєв М.Ф. та Кравченко Г.Й. відчужують, продають, здають в оренду та виділяють в натурі майно, яке перебуває в спільній власності співвласників колишнього майна КСП «Оліївське».

Рік тому, коли ми колективно зверталися до прокуратури, нас заспокоювали, мовляв, немає чому хвилюватися, ваше майно знаходиться на зберіганні ВСК “Світоч”, ніхто його не продасть і не поділить без загальних зборів співвласників. Ставши у 2010 році депутатом вищезазначеної сільської ради я отримав можливість доступу до документів і був шокований тим, що Правління ГО “Оліївська спілка” на чолі Горденіна О.Г. у співчасті з головою Оліївської міської ради Скоком М. І. у незаконний спосіб відчужують майно, яке перебуває у спільній колективній власності.

Навіть дійшло до того, що житлові будинки, мешканці яких мали право на їх приватизацію на сьогодні позбавлені цієї можливості, оскільки дане житло у незаконний спосіб оформлено та вже отримані свідоцтва на власність людськими помешканнями ВКС “Світоч”. Виходить, що людей, які пропрацювали у колгоспі по 30-50 років можуть виселити на вулицю у будь-який момент.

Нас обурює безмежна безкарність місцевих князьків, які наділили себе повноваження ігнорувати чинне законодавство України та встановлювати свої “закони”. Ми прагнемо того, щоб наша проблема набула розголосу, і якщо у цій державі ще залишилася якась справедлива влада, можливо хтось і відреагує і втрутиться у цей “беспрєдєл”.”

Зважаючи на заяви співвласників паїв, головне управління агропромислового розвитку обласної адміністрації, ще в 2009 році, рекомендує комісії з організації вирішення майнових питань розпаювати резервний фонд між співвласниками, про це є припис і з районної прокуратури. Для того, щоб виконати припис прокуратури та перекрити нестачу проданого майна резервного фонду, всупереч закону, дані ділки дооцінюють лишок майна, яке вже було розпайоване та під нього видані свідоцтва про право власності.

У квітні цього року Правління ГО «Оліївська спілка» скликала «загальні збори бувших членів КСП «Оліївське», де не належним чином здійснилася реєстрація, а пропозиції присутніх власників паїв не бралися до уваги. Останніх голосуванням було вирішено взагалі не допускати співвласників до загальних зборів та до вирішення майнових питань…

Звернення власників майнових та земельних паїв припиненого колективного сільськогосподарського підприємства «Оліївське» Житомирського району

Ми, власники майнових та земельних паїв припиненого колективного сільськогосподарського підприємства «Оліївське» Житомирського району Житомирської області, звертаємось до всіх, хто поважає та відстоює букву Закону рідної держави, хто бореться з викоріненням шахрайства та різного роду махінацій з проханням не залишити без уваги нашу справу, розібратися по суті, допомогти відновити справедливість та припинити незаконні дії окремих осіб – купки «ділків-односельців», які розпоряджаються нашою власністю без нашої згоди та, навіть, без нашої участі!

Досить грабувати людей, які по праву претендують на частку землі та майна, де правдою і вірою трудились самі, де лишили своє здоров’я батьки, рідні та знайомі. Час припинити відноситись до власників паїв, як до худоби: обкрадати, переполовинюючи пайовий фонд; досить укладати договори про розпорядження та користування майном за спинами самих власників; досить підло брехати в очі нашим матерям і батькам, які натрудженими руками та кожною зморщкою на обличчі заслуговують на те, щоб дожити свої роки гідно.

Ми звертаємось з проханням забезпечити виконання чинного законодавства України та забезпечити захист майнових прав селян колишнього КСП «Оліївське».

Заяви, скарги та звернення із проханням допомогти у вирішенні зазначеної проблеми, разом із оригіналами всіх необхідних документів, надіслано до суду, прокуратури та міліції.

Це, вже горіле, виробниче приміщення, за новою аферою з дооціненням, подорожчало аж на 120%

Так виглядає виробниче приміщення, якому націнили 290 480 гривень, при початковій вартості в 10 600 гривень

Статут, за допомогою якого у людей відібрали майно

Незаконне рішення сільської ради про виготовлення свідоцтва на право власності для ВСК “Світоч” на помешкання у якому живуть люди.

Незаконне рішення сільської ради про надання дозволу виготовлення свідоцтва права власності на майно, виділене ГО “Оліївська спілка”, а не загальними зборами, як це передбачено у законодавстві.

Колективна скарга до районної прокуратури

Прокуратура встановила, що дії керівництва ВСК “Світоч” є протизаконними у створенні резервного фонду.

Головне управління агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації встановило, що договір про спільне володіння та користування майном не підписаний усіма співвласниками та не завірений у законний спосіб, що проігнорувала районна прокуратура.

Дані копії підтверджуючих документів порушень закону отримані у законний спосіб по депутатським зверненням, а також через суд.

Забродський Анатолій, Іваницька Жанна, Большаков Ігор