В Житомирі космонавт Георгій Гречко вперше за багато років зустрівся з капсулою, яка доставила його на землю з космосу

Сьогодні Житомир відвідує відомий космонавт Георгій Михайлович Гречко – людина епохи перших космічних польотів, як він сам себе називає – “Корольовець”.

З самого дитинства він мріяв працювати у космічній галузі під керівництвом Сергія Павловича Корольова і його мрія здійснилася. Георгій Гречко свято береже світлі спогади про Сергія Корольова, не без хвилювання згадує все, що з ним зв’язано – як роботу, так і особисті моменти. Каже, що завдяки Корольову людина полетіла у космос не через 100 років, як прогнозував у свій час Ціолковський, а всього через 15.

Георгій Гречко приїхав у Житомир у рамках заходів, присв’ячених 50-річчю польоту Юрія Гагаріна у космос, які тривають цілий рік. Приїхав у Житомир – і потрапив у світ своєї славної молодості… З далекого 1979-го року, коли Георгій Гречко востаннє був у Житомирі тут з’явився кращий на всьому пострадянському просторі Музей Космонавтики, приведений до повної відповідності з оригіналом будинок-музей у якому народився Сергій Корольов. Отже, Георгієві Гречку було що побачити у Житомирі.

Було помітно, що емоції його заполонили. Він побачив знайомі з періоду роботи предмети, побачив робочий костюм та знамениту шляпу Сергія Корольова, ознайомився з невідомими йому документами з життя великого конструктора, оглянув будинок де Сергій
Павлович народився і де жила його сім’я.

Далі Георгій Гречко відвідав Мезей Космонавтики. Там його чекала зустріч з космічними апаратами, до створення і запуску більшості з яких він сам мав пряме відношення. Як виявилося, проводити екскурсію для нього не було потреби – він сам, підходячи до кожного зі стрендів, розповідав про нього стільки цікавого і нового, що усі присутні, у тому числі – співробітники музею, слухали Георгія Михайловича, затамувавши подих.

Зустрівся Георгій Гречко із своїм спускним апаратом КК “Союз-27”, який 16.03.1978 року повернув його і Юрія Романенка на землю з Космосу. Зрозуміло, що не залишити на цьому апараті свій автограф було б дуже неправильно.

До кінця дня Георгій Гречко гостюватиме у Житомирі. Каже, що хоче оглянути його визначні місця та побувати у православному храмі.

Репортер Житомира бачив як у нашому місті зустрічали відомого на увесь світ космонавта:

Геoргій Гречко вперше за 32 останні роки ступив на житомирську землю

Виявилося, що космонавт Гречко має зовнішню схожість з заступником голови облдержадміністрації Віктором Балюрком :)))

Космонавта Гречка у Житомирі прийняли як дорогого гостя

Георгій Гречко з дружиною

… йому показали, де народився Сергій Корольов

Георгій Гречко особисто знав усю родину Корольова. Йому було дуже приємно побачити родинні фотографії Сергія Павловича

Гостю подарували на на пам’ять екслюзивні фотографії

Фото на згадку біля будинку-музею Сергія Корольова у Житомирі

Далі – зустріч з молодістю…

Георгій Гречко був вражений побаченим – перед його очами постали оригінали апаратів з яким він працював, будучи космонавтом

На пам’ять музею – оригінальна фотографія фасаду Київського політехнічного інституту, зроблена у 1900-му році

І ось вона – зустріч з спускним апаратом, у якому Гречко повернувся з космосу на землю

Ну і… підпис на згадку!

Ну і під кінець – підпис книжок та роздача автографів усім охочим!