В Житомирі проходить фестиваль «Житомирська музична весна»

Уже в третє з 16 по 21 травня проходить фестиваль «Житомирська музична весна».

Проводиться велика кількість концертів на різних сценах Житомира, і великою подією стала комбінована дія «Ніч музеїв» у приміщенні Житомирського музею космонавтики, коли одночасно звучала музика в живому виконанні і показувалися інсталяції з комп’ютерного проектора. Концерт був присвячений пам’яті директора Житомирського музею космонавтики Ольги Копил.

Фестиваль зібрав безліч відомих людей з усього світу. У Житомир прибув Річард Камерон-Вольф, композитор і піаніст, який вже втретє бере участь у житомирському фестивалі.

У залі Житомирської філармонії пройшов авторський концерт Сергія Жукова. Він пройшов з великим успіхом. Концерт представив музичні жанри, в яких працює Сергій Жуков – вокальний цикл, фортепіанні прелюдії, дві експериментальні музично-сценічні композиції. Також була програма іранського фольклориста Аміна Агайкухі з живим виконанням національної музики на скрипці і щипкових інструментах. Відбувся концерт-лекція про ранній авангард в американській музиці (10-20 роки 20 століття).

Одночасно з музичними номерами у музеї Космонавтики була представлена невелика художня виставка Олени Гузенко з ілюстраціями до музичних творів.

Оригінальним було і перекладення карти зоряного неба на музику, коли кожна зірка читається як певна нота. Звучання зоряного неба було здійснено під комп’ютерну інсталяцію.

Ініціатором проведення фестивалю став Сергій Жуков, який народився в Житомирі, але з 1973 року живе в Москві, закінчив там консерваторію. Сам Сергій Жуков говорить, що вирішив на своїй батьківщині зробити щось приємне для житомирян. Він привіз до Житомира велику кількість чудових музикантів, які кілька днів виступали на різних Житомирських сценах.

У п’ятницю о 15.00 відбудеться концерт «Юні музиканти Житомира – учасникам та гостям фестивалю» в ДМШ № 1, а о 18.30 концерт «Стара нова музика для нових і старих друзів» – Назара Кожухаря та Елеонори Теплухіної (Москва, Росія) у Житомирській філармонії.

У заключний день, 21 травня виступить Катерина Мельникова (Москва, Росія) в Церкві Різдва, а о 18.30 відбудеться закриття фестивалю виставою з музикою Олександра Стецюка в Житомирському облмуздрамтеатрі ім. І. Кочерги.

За матеріалами: RTA-plus