Яким Інтернет буде завтра?

За кілька останніх десятиліть Інтернет з нікому невідомої локальної мережі для військових виріс в один із самих глобальних проектів людства. Мережа стала, мабуть, найуспішнішим у світі проектом, який торкнувся кожну галузь економіки і кожної людини на планеті. З її допомогою ми дізналися, як можна по-іншому працювати, спілкуватися і розважатися. Цікаво чого можна чекати від Інтернету в майбутньому.

Інтерес до майбутнього глобальної Павутини зрозумілий: фактично, це єдина область, в якій зберігається бурхливе зростання, аудиторія вирує і тому в ньому немає пари великих монополістів, які захопили весь віртуальний простір. І темпи росту Інтернету тільки збільшуються: на сьогоднішній день в світі налічується приблизно 2 млрд користувачів, тоді як ще в 2000 р. їх було всього 360 млн осіб.

Здавалося б, з такою оптимістичною динамікою зростання сценарій розвитку Інтернету лише один: все буде дуже добре, безкоштовно і швидко. Однак експерти кажуть, що все буде трохи інакше. Звичайно, точно спрогнозувати майбутнє нікому не під силу, тому аналітики виділи чотири найбільш ймовірних сценарія.

Перший сценарій передбачає, що в майбутньому збережеться динамічне зростання інтернет-аудиторії. Знаючий читач одразу подумає: «Ага, аудиторія зростає, відвідуваність сайтів підвищується, прибуток від реклами буде збільшуватися». Так, зростання числа користувачів буде, однак через те, що інтернет-аудиторія буде рости в основному за рахунок жителів країн, що розвиваються, які не можуть дозволити собі витрачати гроші на товари в рекламі, доходи сайтів можуть почати падати. У результаті – сайтам, всупереч очікуванням, буде все важче конвертувати відвідуваність у високу ціну реклами. А значить, невеликі портали і стартапи без солідного початкового капіталу просто не виживуть і на цифрових просторах Мережі залишиться лише пару великих порталів, таких, як Facebook або Вконтакте. Такий сценарій розвитку лякає навіть пошукових гігантів як Google, який останнім часом почав активно протидіяти об’єднанню майже всієї інформації одним сайтом. Адже якщо ми будемо проводити час лише на одному порталі, значить, пошук автоматично стане не потрібним, що загрожує зменшенням доходу і для пошукачів.

У рамках першого сценарію аналітики також передрікають, що межі інтернету будуть розмиті: користувачі по всьому світу зможуть виходити в Мережу з великої кількості доступних пристроїв, а інтернет стане центром для надання послуг. Про це свідчить динаміка росту мобільних користувачів інтернету: їхня кількість за останній рік подвоїлася, склавши 570 млн. користувачів.

За другим сценарієм інтернет чекає перетворення в небезпечну мережу із-за зростаючого числа кібератак. На думку експертів з Google, Cisco і інших дослідників, інтернет-бізнес, незважаючи на стрімкий розвиток, стане малопривабливим через хакерів. Ділове «віртуальне» життя переміститься на безпечні «майданчика» з обмеженим доступом. У цей же час, загальнодоступний інтернет почне здавати позиції. Стрімке здешевлення смартфонів, ноутбуків і нетбуків приверне в Мережу у найближчу п’ятирічку ще 2-3 мільярди чоловік. І, багато в чому, саме вони стануть визначати розвиток індустрії онлайн розваг та бізнесу. Експерти з Cisco вважають, що ці 2-3 млрд за своїми запитам і перевагам будуть помітно відрізнятися від нинішніх користувачів. Ну і крім того, пара-трійка мільярдів неляканих користувачів, які не знають про всі небезпеки і спокуси Мережі, стануть дуже привабливою мішенню для хакерів. Уже сьогодні ринок кіберзлочинності оцінюється в $ 7 млрд, причому російський сектор злочинності оцінили в $ 3,7 млрд. Зломщики заради збагачення будуть атакувати комп’ютерні мережі так часто і витончено, що програмісти не будуть встигати створювати системи захисту. Кіберзлочинці в кінцевому рахунку змусять уряди і міжнародні організації створити нові майданчики – безпечні, але дуже дорогі.

Ще один не дуже оптимістичний варіант розвитку глобальної Мережі припускає, що тривалий економічний застій у багатьох країнах, викликаний останніми економічними кризою, позначиться і на розвитку Інтернету. У цьому випадку складна економічна ситуація і протекціоністська політика сильно сповільнять зростання мережі і появу інновацій. З одного боку, це природно, що країни хочуть мати контроль над своїми громадянами та їх діями у віртуальному просторі. Досить згадати хоча б вимоги Індії забезпечити компанією Blackberry читання листування своїх користувачів або закритися. Або невдалий прес-реліз ФСБ про бажання закрити Skype та Gmail. До речі, хоча ФСБ спростувало власну заява, була створена робоча група, яка до 1 жовтня має виробити пропозиції уряду щодо врегулювання питання використання криптографічних засобів в мережах зв’язку загального користування. Звичайно, Skype та Gmail не закриють, але читати і слухати – будуть.

Нарешті, експерти припускають ще варіант розвитку подій, в рамках якого інтернет стане жертвою власного успіху. У цьому випадку попит на різні веб-сервіси (в основному, потокове відео й аудіо) виявиться таким великим, що технології зв’язку просто-напросто не зможуть витримати зрослого навантаження, особливо якщо кількість користувачів Інтернет виросте на пару мільярдів. Звичайно, фахівці будуть намагатися підвищувати пропускну здатність Інтернету. Але можливості небезмежні – потрібні будуть величезні вкладення. У результаті настане такий момент, коли існуючі технології не зможуть впоратися зі зростанням навантаження. Вже сьогодні ми можемо спостерігати симптоми такого сценарію. Якщо раніше провайдери раділи поширенню файлообміну, який змушував користувачів переходити на більш товсті, а значить, і дорогі, канали, то сьогодні провайдери активно протистоять торрентам і качальщикам, які фактично укладають їх мережі. А все тому, що модернізація обладнання та розширення каналів вимагають збільшення вкладень, тоді як користувачі хочуть зниження тарифів.

Українці також не залишаються осторонь від прогресу і активно освоюють Інтернет: щороку кількість співвітчизників, які на власному досвіді дізнаються, що ж таке цей Інтернет, збільшується на кілька мільйонів. Однак ця радісна тенденція може затьмаритися тим, що Уанет і Рунет (який ми відвідуємо навіть частіше Уанету) стають об’єктом уваги українського та російського уряду, причому їх дії, зазвичай, копіюють один-одного. У підсумку можна виділити три основні сценарії російськомовного сегменту Інтернету: хороший, поганий і «влада поки думає».

Хороший сценарій обіцяє нам модернізацію, здешевлення і взагалі «на Марсі будуть яблуні цвісти». Мобільні оператори отримують карт-бланш на розвиток бездротового Інтернету, що підводить рівень проникнення Інтернет до 70-80%. Держава припиняє свої спроби регулювання такої чутливої галузі як Інтернет і приймає її використання за невід’ємне право кожного громадянина, не намагаючись фільтрувати Інтернет. Чиновники нарешті навчилися водити мишкою по екрану і електронні держпослуги стають дійсно корисними для пересічних громадян. Регіональна влада й силовики також прагнуть до відкритості і надають більше каналів для зворотнього зв’язку шляхом виходу в соціальні мережі та дієвого і своєчасного реагування на соціальні кампанії.

Песимістичний сценарій хоч і більш захоплюючий, але, в цілому, такий же малоймовірний, як і хороший сценарій. Якщо все стане занадто погано, то Інтернет будуть розглядати як загрозу і його використання різко обмежується державою. Блокуються всі інфраструктурні проекти, рівень проникнення Інтернет зупиняється на досягнутому і починає поступово скорочуватися. Силовики повністю забороняють розвиток мобільного Інтернету (шляхом заборони на використання частот). Вводиться «Білоруський сценарій» – обов’язкова реєстрація сайтів в зоні «.Ua», сертифікування хостинг та Інтернет-провайдерів, спрощення процедури блокування ресурсів, видавлювання закордонних ІТ-компаній. Не виключено регіональне блокування – тобто сайти або платформи будуть заблоковані тільки для деяких регіонів. Також не виключена інсталяція файрвола на зразок китайської і переслідування програм, що обходять його.

Але не варто бігти за новим трьохтерабайтним вінчестером і викачувати Інтернет на нього. Поскільки держава досі не має чіткої стратегії щодо Павутини, ми з вами будемо спостерігати хитання з однієї крайності в іншу, від оптимістичних послаблень в Інтернеті до песиместичного закручування гайок. При всьому цьому, Уанет буде намагатися відокремитися від решти Інтернету, особливо – Рунета. Електронний уряд (коли на порталі державного відомства можна дізнатися, чим воно живе і його результати діяльності) так і залишиться в зародку.

Хоча іноді сайтам оновлюватимуть інтерфейс, це будуть лише косметичні поліпшення, сама ідея буде все так само буксувати, дозволяючи чиновникам успішно обростати корупцією. У такий сценарій також вписуються й спроби запропонувати державою «спрощений і більш дешевий» (якщо не безкоштовний) Інтернет, з попередньо встановленими каналами інформації, інструментами електронного уряду і пошукачем, що знаходить тільки потрібну інформацію.

За матеріалами: InternetUa