Житомирщина в п’ятірці областей України з найчистішим повітрям

Якість повітря, яким ми дихаємо, за рік погіршилася. Експерти пов’язують це з тим, що країна «прокидається» від кризи і активніше починають працювати заводи.

За попередніми даними Держкомстату, у 2010 році тільки заводи і фабрики викинули в повітря 4,1 млн тонн шкідливих речовин, це на 187,5 тис. тонн більше (4,5%), ніж у 2009 році. У викидах – оксиди діоксину, сірка, азот, метан та інші отруйні елементи таблиці Менделєєва, пише «Сьогодні».

Найбільше зіпсувалося повітря у Дніпропетровській (на 150 тис. т викидів більше, ніж у 2009-му), Донецькій (плюс 70 тис. т), Запорізькій областях (на 46 тис. т). «Це наслідок того, що країна виходить із кризи. Заводи починають працювати на повну силу, відповідно, більше викидів в атмосферу. Навіть найпотужніші фільтри на 100% не убезпечать від викидів», – говорить директор заводу метизних (металевих виробів) у Макіївці Федір Цимбалов.

ЧИСТІШЕ. Проте є області-щасливчики, де стало дихатися куди легше. Наприклад, в Івано-Франківській у повітрі тепер менше хімії майже на 47 тис. т, а у Житомирській – на 15 тис. т. Також зменшилася кількість викидів у Кіровоградській, Миколаївській, Закарпатській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій та Київській областях. Проте лідером за чистотою, як і в минулому році, залишається Чернівецька область.

Екологи вважають, що у регіонах, де стало чистіше, просто ще «відходять» від кризи. «Потім повітря буде все бруднішим. Адже люди почнуть купувати більше авто, і заводи почнуть працювати ще активніше», – говорить еколог Володимир Борейко.

МАШИНИ. Транспорт отруює повітря лише трохи менше, ніж заводи, – у 2010-му автомобілі, потяги та літаки викинули 2,5 млн т шкідливих речовин (на 30 тис. т більше, ніж позаторік). Однак у нафтових компаніях говорять, що скоро ситуація поліпшиться, адже посилюються стандарти якості палива. «Споживачеві пропонуємо більш чистий бензин, який при вихлопі буде видавати набагато менше шкідливих речовин», – розповіли в одній із великих нафтових компаній. Поки що жителям «брудних» областей можна порадити купувати очищувачі повітря (від 200 до 6 тис. грн.) І частіше вибиратися на природу.

Одне радує: Україна – не «найбрудніша». Вважається одним із найнебезпечніших хімічних елементів, діоксиду вуглецю, наша країна «справила» 185 млн тонн, а от Німеччина – 789 млн т., Великобританія – 523 млн т. У трійці лідерів – Росія (1,5 млрд т), США (5,7 млрд т) і Китай (6 млрд).