Семінар UKEEP у Житомирі: місцевих бізнесменів дуже зацікавила тема енергозбереження

8 червня у Житомирі відбувся семінар UKEEP. Керівництво Житомира разом із представниками Європейського банку Реконструкції та Розвитку обговорювали можливості підвищення енергоефективності у місті.

На захід збіглися чи не усі спеціалісти у сфері енергозбереження. Були помічені бізнесмени, які займаються реалізацією енергозберігаючої продукції, як то металопрастикових вікон, котлів та ін. Очевидно, кожного з них цікавили питання перспективи виділення місту крупного кредиту та можливості залучення свого бізнесу до цього проекту.

Захід відвідав міський голова Володимир Дебой. Перед початком семінару він дав короткий коментар журналістам: “Мені приємно, що житомиряни-підприємці, керівники зацікавилися темою енергозбереження та запровадження їх у своїх підприємствах. Міська влада у дозвільних процедурах підтримуватиме ті підприємства, які шукатимуть шляхи підвищення енергоефективності.

Наразі, Житомир може отримати прямий кредит по ЄБРР. Однак, поки що про це стверджувати зарано. Вже півроку міська влада серйозно займається цим питанням. Сьогодні ми вже маємо погодження на те, щоб отримати від ЄБРР серйозний кредит і грантові кошти. Для міста прямий кредит ЄБРР на Теплокомуненерго та Водоканал дуже потрібний, адже він дозволить реформувати сферу ЖКГ”.

Ефективне використання енергоносіїв та пошук альтернативних джерел енергії потрібні не лише Житомиру, а й Україні в цілому. Як інфомує управління по зв’язказ іх громадськістю житомирської міської ради, сучасні підприємства для зменшення енергозатрат активно замінюють застаріле обладнання на нове з більшим коефіцієнтом ефективності.

Нагадаємо, що UKEEP – це кредитний продукт, розроблений Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР), для українських приватних підприємств будь-якого сектору економіки, котрі прагнуть здійснити інвестування у підвищення ефективності використання енергії чи створення джерел відновлюваної енергії – інвестиції, результатом котрих буде скорочення споживання енергоносіїв, збільшення їх виробництва чи більш ефективне їх використання.

UKEEP надає безкоштовну технічну допомогу міжнародних експертів з енергоефективності підприємствам, чиї проекти відповідають умовам фінансування програми. Якщо проект виявиться реальним до впровадження, UKEEP сприяє отриманню позики для здійснення даного проекту.