Поради водіям на час спеки

Є кілька секретів, які можуть допомогти водієві з найменшими “втратами” перенести поїздку на автомобілі під час сильної спеки.

Дія спеки на організм схожа на дію алкоголю – швидкість реакції людини на неординарну ситуацію на дорозі зменшується, що збільшує небезпеку виникнення ДТП.

ДАІ закликає водіїв бути уважнішими на дорозі в спеку і возити з собою питну воду.

Багато водіїв навіть не замислюються про те, що спекотна погода негативно впливає на їх реакцію і може спровокувати аварію. На всіх людей висока температура діє расслаблююче, пильність притупляється.

Крім того, не варто забувати і про те, що спека може спровокувати загострення різних хронічних захворювань, сильні головні болі, загальне погіршення самопочуття. При найменшому нездужанні потрібно негайно зупинитися, випити води, вмитися, при необхідності прийняти ліки. Якщо стан не покращиться, то повертатися за кермо і самостійно продовжувати шлях не варто.

Співробітники ДАІ рекомендують у спекотну погоду обов’язково возити в машині кілька пляшок прохолодних напоїв, особливо, якщо в салоні знаходяться діти, а також додати в аптечку лікарські засоби. Крім того, слід правильно вибирати і час для тривалих поїздок – найкраще їх робити або рано вранці, до спеки, або вже ввечері, коли спека спаде.

Найнебезпечніше – тепловий удар за кермом. Коли на вулиці стовпчик термометра показує 25-30 градусів, температура в салоні авто за 15 хвилин досягає 50-60 градусів. Якщо машина залишається надовго припаркованої на сонячному місці, температура панелі управління зростає до 100°С.

Народні засоби

Жителі України намагаються боротися зі спекою в автомобілі хто як може. У той час як водії середземноморських країн вже давно виробили цілий комплекс заходів боротьби з пеклом в салоні. Наприклад, у Туреччині, щоб повітря всередині салону не надто розпікалося, приладову панель накривають звичайним махровим рушником. В Італії, Іспанії та інших європейських країнах нерідко на вітровому склі автомобілів можна побачити захисні відображають екрани, тільки на відміну від більшості українських автолюбителів, їхні закордонні колеги встановлюють відбивачі правильно – зовні, а не всередині автомобіля, коли левова частка відбитої сонячної енергії залишається в автомобілі .

Самий же дієвий спосіб – залишати вікна автомобіля під час стоянки відкритими. Для України з її високим рівнем злочинності цей варіант практично не підходить, хіба що його «лайт-версія»: опущене на пару сантиметрів бічне скло. Такі щілини не дозволяють зловмисникові просунути руку в салон автомобіля, але і не дадуть сонцю перетворити його в парилку.

Безумовно, для денної стоянки автомобіля потрібно вибирати тінисті місця. Якщо такої можливості немає, варто хоча б вимити автомобіль. Світла, але брудна машина акумулює тепла набагато більше, ніж темна, але чиста.

Крім аномальної спеки нинішнє літо піднесло українським водіям ще один сюрприз – урагани, які практично завжди супроводжують рідкісні дощі. Найслабкіші до поривів вітру дерева – тополі. Залишати автомобіль поблизу від них не варто.

Вибухонебезпечні дрібниці

У спеку дуже уважно слід ставитися до всього, що залишається в салоні автомобіля. Запальнички, балони під тиском (наприклад, лак для волосся) від спеки можуть вибухнути. Легко зіпсуються пластикові дрібниці, аудіокасети та ін

Від високих температур можуть вибухнути не тільки запальнички в салоні, але й колеса. Перед далекими поїздками обов’язково потрібно перевіряти тиск в шинах. Також слід дотримуватися вимог обережності при заправці автомобіля. Експерти радять заливати бензином не більше трьох четвертин бака або каністри.

За матеріалами: ria.ru