Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності Житомирщини пожвавили свою діяльність

Житомирська митниця прозвітувала щодо результатів роботи в І півріччі.

12 липня у Житомирській митниці відбулась прес-конференція начальника митниці Миколи Тимошенка за участю провідних фахівців митниці. У ході проведення прес-конференції Миколою Тимошенком було висвітлено ряд актуальних питань станом на сьогодні, в тому числі щодо підсумків роботи митниці протягом І-го півріччя поточного року, інформує прес-центр Житомирської митниці.

Так, протягом І півріччя 2011 року зусилля Житомирської митниці були спрямовані на виконання показників надходжень до державного бюджету України та максимальне наповнення його доходної частини. Так, за вказаний період митницею забезпечено перерахування до державного бюджету 2 587,2 млн. грн., що майже в 12 разів більше аналогічного показника минулого року. За 6 місяців 2011 року кожним митником перераховано до бюджету понад 7,5 млн. грн. Значне зростання показника перерахування до державного бюджету митних платежів пояснюється переданням Житомирській митниці в грудні 2010 року функцій з митного оформлення нафтопродуктів.

Разом з тим, протягом 2011 року спостерігається і стійка позитивна тенденція до збільшення сум перерахованих до бюджету податків і зборів без урахування нафтопродуктів, що свідчить про пожвавлення економічної активності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності регіону та загальне покращення економічної ситуації в Житомирській області. Так, протягом І півріччя 2011 року перераховано до бюджету 323,6 млн. грн., що на 104,8 млн. або на 48% більше показника аналогічного періоду минулого року. Аналогічно зросли і середньоденні перерахування митних платежів (без урахування нафтопродуктів) з 1,8 млн. грн. в минулому році до 2,7 млн. грн. у поточному, що в розрахунку на одного митника складає 8 тис. грн. на день.

Збільшення надходжень коштів від митних платежів до держбюджету України протягом 6 місяців 2011 року зумовлені проведеними Житомирською митницею економічними та адміністративно-організаційними заходами. Так зростання товарообігу у 2011 році відбулося як за рахунок підйому економіки регіону, так і в результаті ефективної роботи митниці.

За 6 місяців 2011 року відбулося зростання загального товарообігу у 3 рази, який склав 10,13 млрд. грн. або 1,27 млрд. дол. США. Без урахування нафтопродуктів товарообіг збільшився на 22% і склав 3,8 млрд. грн. або 474,4 млн. дол. США. Не беручи до уваги імпорт нафтопродуктів, Житомирська область залишається експортоорієнтованою, адже за І півріччя маємо позитивне сальдо зовнішньоторгівельного балансу (+462,4 млн. грн.).

У січні – червні 2011 року суб‘єкти зовнішньоекономічної діяльності співпрацювали з партнерами 90 країн світу: експортували вітчизняну продукцію до 78 країн світу, імпорт товарів здійснювався з 75 країн світу.

Основні країні, з яких здійснювався імпорт товарів це: Білорусь, Польща, Німеччина, Литва, Італія, Росія, Китай, США.

Основні країни, в які здійснювався експорт товарів це: Росія, Польща, Німеччина, Білорусь, Італія, Молдова, Казахстан, Швейцарія.