20 найбільш гучних подій, які прославили Україну

Як випливає з результатів опитування, найбільш ефективною рекламою для України стала б футбольна революція

Метою цього рейтингу було з’ясувати, які події (як позитивні, так і негативні), що сколихнули Україну, мали резонанс за кордоном і наскільки сильний. Природно, експертами в ньому повинні були виступати іноземці. При цьому свідомо відмовилися від залучення до цього опитування представників зарубіжних дипмісій: кого цікавить офіційна позиція? Ставка робилася на тих, хто може дозволити собі висловлювати власну думку. При складанні рейтингу допомагали люди, які мають різні професії (від банкіра до підприємця), але не з чуток знайомі з нашою країною в силу роду своїх занять (постійно живуть або бувають в Україні).

Частково опитування дає уявлення про самих експертів. Нерідко події, близькі нам хронологічно, отримували вищі бали. Крім того, вихідці з сусідніх держав, як правило, трохи вище оцінювали соціально-значущі події та тенденції. Однак оцінка подій, які опинилися в першій п’ятірці, коливалася в межах одного-двох балів, незалежно від національної приналежності і роду занять опитаних.


Отже, найвище у світі, що підсів на голку шоу-бізнесу, цінується видовищність. Як видно, саме цим пояснюється те, що найбільш резонансні, на думку наших експертів, події пов’язані з народними масами: політичними маніфестаціями і футболом. Абсолютним чемпіоном тут стала «помаранчева революція», яка набрала 188 балів з 200 можливих. За нею з великим відривом слідує право на проведення чемпіонату Європи та нагородження «Золотим м’ячем» Андрія Шевченка. Цікаво, що ці події випередили по значимості проголошення незалежності. При цьому жорсткої кореляції між статью респондента і його оцінкою футбольної тематики не проглядається.

Хоча Руслана і поступилася гастарбайтерам, тут слід врахувати, що новина про рівень трудової міграції з України під час проведення опитування обійшла практично всі світові ЗМІ, так що пам’ять про «Дикі танці» все ще сильна, і новий аналогічний успіх українських представників шоу-бізнесу має непогані шанси потрапити у першу п’ятірку.

Невисока оцінка досягнень України в галузі спорту обумовлена, по всій видимості, навмисно знеособленим формулюванням питання: у разі персоналізації бали виявляються цілком прийнятними, як випливає з рейтингу «20 людей, речей, явищ і предметів, з якими в світі асоціюється Україна». У той же час це може свідчити про недостатню рекламу українського спорту в цілому. Те ж відноситься і до технічних досягнень, значимість яких також заслужила низьку оцінку.

Цікаво, що відразу п’ятеро опитаних вказали в якості подій, які прославили Україну, газові конфлікти з Росією. Особливої уваги заслуговує той факт, що цей варіант у списку запропонованих відсутній. В цілому він набрав 34 бали. І тому можна припустити, що якби він був у списку відповідей, «ресурсна війна» цілком могла б виявитися як мінімум в середині рейтингу, пишуть “Коментарі”.