Ціну води й тепла порахують для всієї України

Віднині тарифи на комунальні послуги в Україні формуватимуться за єдиними правилами, а підприємства житлово-комунального сектору ліцензуватимуть.

Про це заявили в четвер керівники новоствореної Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Експерти ж оцінюють успіх такої реформи неоднозначно, і очікують, що вона потягне суттєве підвищення тарифів для пересічного українця.

У четвер керівники створеної на початку липня Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг вперше оприлюднили стратегію своєї роботи. Нова комісія підпорядковуватиметься не уряду, а напряму Президентові, і регулюватиме створення тарифів на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах.

Порядок визначення цін на тепло та воду для населення, за яким працюватиме комісія, вже розглядає Кабінет Міністрів, пояснив голова комісії Валерій Саратов. Що ж до вартості газу та електроенергії для житлових будинків, то її визначатиме, як і раніше, комісія з регулювання енергетики, але відтепер погоджуватиме їх із новим відомством.

Тарифи в різних містах стануть подібними, – посадовець,

Валерій Саратов наголошує, що комунальні підприємства отримають ліцензії лише після того, як обґрунтують собівартість своїх тарифів. А відтак, вони вже не будуть суттєво відрізнятися в різних регіонах.

«Тепер вже не буде такого, що якийсь регіон на якусь операцію з виробництва води й тепла витрачав більше. Лише там, де собівартість буде вищою з об’єктивних причин, наприклад, дуже довгі водогони, ціну для людей знизять, а різницю покриють з бюджету, – каже керівник комісії. – Зараз – немає реального захисту собівартості тарифів на воду і тепло. Підприємства традиційно вносять в неї різні сторонні витрати, які не повинні відносити! Ми маємо так захистити кожну позицію, щоби всі українці знали: вони отримують воду за обґрунтованими тарифами».

Посадовець очікує, що в результаті таких реформ тарифи в українських містах стануть ринковими, і це сприятиме появі інвестицій у житлово-комунальному секторі.

За матеріалами: radiosvoboda.org