Дитячі майданчики Житомира небезпечні: прокуратура внесла подання Володимирові Дебою

Прокуратура внесла подання Житомирському міському голові через небезпечні дитячі майданчики.

Прокуратура міста Житомира із залученням спеціалістів управління Держгірпромнагляду в Житомирській області перевірила понад 50 дитячих ігрових майданчиків, розташованих на прибудинкових територіях житлових будинків, що обслуговуються КВЖРЕПами та товариством з обмеженою відповідальністю «Керуюча Компанія «КомЕнерго-Житомир».

Про це Репортерові Житомира повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

Як повідомив прокурор міста Житомира Ілля Титарчук, під час перевірок виявлено численні порушення законодавства щодо створення безпечних та нешкідливих умов дозвілля, відпочинку і виховання дітей.

Зокрема, усі без виключень КВЖРЕПи міста не виконують своїх обов’язків щодо складання актів про допуск обладнання майданчиків в експлуатацію підприємствами, які проводили монтаж дитячих ігрових майданчиків після 2006 року.

Чимало комунальних підприємств всупереч вимогам законодавства не роблять своєчасного (раз на рік) технічного опосвідчення обладнання майданчиків після монтажу та не проводять сезонних допусків майданчиків до експлуатації. Або не затверджують інструкції з охорони праці для відповідальних за безпечну експлуатацію та утримання дитячих майданчиків у справному стані.

Встановлено й інші типові порушення, що можуть призвести до травмування дітей – пошкодження гірок та гойдалок (зірвані бортики, загнуті металеві кінці гірок), відсутність ударопоглинаючого покриття, перевищення допустимого середнього кута нахилу ділянки ковзання гірок та надмірна висота кінцевої ділянки гірок до землі. Управлінням Держгірпромнагляду направлено розпорядження начальникам КВЖРЕПів про заборону експлуатації небезпечних дитячих ігрових майданчиків.

Прокуратура також перевірила 22 дошкільні навчальні заклади міста щодо безпечності експлуатації ними спортивних та ігрових майданчиків. В деяких з них також виявлено порушення.

Наприклад, встановлено, що в двох з них не проводиться перевірка знань законодавства про охорону праці, відсутні документи, що засвідчують технічне опосвідчення майданчиків, не призначаються особи, відповідальні за стан ігрових майданчиків. В той же час ділянки майданчиків в місцях приземлення під час катання з гірок не засипані піском або тирсою. В двох інших дитячих садочках в павильонах та у лавках не заглиблено цвяхи.

За результатами перевірки прокуратурою міста Житомира внесено подання Житомирському міському голові про усунення порушень законодавства України про організацію відпочинку, оздоровлення та дозвілля, освіту, охорону дитинства, життя і здоров’я дітей.

____________________________________________________________________________

Нагадаємо, міський голова Володимир Дебой вже висловлювався з цього приводу. 17 лютого цього року під час засідання міськвиконкому він висловив ініціативу сформувати реєстр усіх дитячих майданчиків, встановлених у 2010 році перед виборами з указанням осіб, або ж організацій, які причетні до їх встановлення.

Якщо якийсь із майданчиків не відповідає сертифікаційним вимогам для передачі на баланс ЖЕКу, або іншого КП, ініціатора такого встановлення (кандидата у депутати, саме вони таким чином налагоджували зв’язок з виборцями) мали зобов’язати за власний рахунок закінчити усі необхідні роботи.