Лісники будують дороги на Новоград-Волинщині за власний кошт (фото)

Доглядати за лісом – робота не з легких, адже ти ніколи не знаєш, що може трапитись в ньому.

Передусім йдеться про лісові пожежі, рубку хворих або старих дерев і, звичайно, заготівлю деревини. Найбільша проблема, з якою стикаються лісничі, – це дорога до певної ділянки лісу, на якій потрібно виконати ту чи іншу роботу. Адже це суцільна маса різних насаджень на великій площі землі, й не завжди легко дістатись до місця роботи.

Ліс, що знаходиться в Новоград-Волинському районі, – найбільший за площею в Україні. І, безсумнівно, потребує догляду за собою, а тим паче налагодженої транспортної мережі.

«Для здійснення протипожежних заходів та сприяння проведенню першочергових лісогосподарських робіт по заготівлі та вивезенню деревини ми будуємо лісогосподарські дороги за власний кошт. Також ми це робимо з ціллю перспективного розвитку транспортної мережі підприємства,» – повідомляє Віктор Мельник, директор Городницького лісового господарства.

Журналісти «Репортера Житомира» побували на будівельних роботах доріг Городницького лісового господарства, щоб на власні очі переконатись, чи це насправді так.

Як виявилось, робітники не гають часу. І на території Дзержинського лісництва в 34-35 кварталах вже проклали дорогу в півтора кілометра завдовжки, на яку затрачено 2000 кубів щебеню. Дорога протягається від села Перелісок в напрямку Новогорад-Волинського державного лісового господарства.

«Раніше це була болотиста місцевість, до якої лісничі не могли добратись автомобілем для лісогосподарських робіт. Але зараз це питання вже вирішене,» – говорить Віктор Мельник.

Крім цього, допитливі журналісти нашого сайту поїхали ще й на ремонтні роботи до Червоновольського лісництва, де кладка дороги на стадії завершення. Працівники роблять останні приготування до здачі нової лісогосподарської дороги. Вона займає 2, 3 кілометри. І на неї витрачено вже 1 мільйон 300 тисяч гривень бюджетних кошт.

«Загальні витрати на капітальне будівництво доріг лісогосподарського призначення на 2011 рік заплановані в сумі 3 мільйони 110 тисяч гривень. Крім цього, в лісгоспі заплановано проводити ремонтні роботи на дорогах. Витрати коштів на дану процедуру ми вже запланували: 3 кілометри на 100 тисяч гривень,» – інформує Віктор Сергійович.