Покинутий палац Терещенків на Житомирщині (фото)

Рід Терещенків – один з найвідоміших козацько-міщанських родів в Україні, найбільша популярність якого припала на початок ХХ століття.

Родоначальником роду є Артем Терещенко, який розбагатів, продаючи російському війську хліб та корабельний ліс під час Кримської війни. Три його сини – Нікола, Федір і Семен – примножили багатства батька та розбудували, так би мовити, “бізнес-імперію” родини.

Багата родина відрізнялася любов’ю до мистецтва, з цієї причини в Червоному і з’явився цей прекрасний палац.

На початку ХХ століття Терещенки володіли десятками цукроварень, та величезними наділами (140 000 десятин землі). Яхта Терещенків Іоланда у 1920-і роки була найбільшою приватною яхтою в світі (127 м). Проте з початком Першої Світової війни та приходом до влади більшовиків, сім’я втратила всі свої володіння в Україні.

Український фотоблогер Олег Стельмах здійснив невелику подорож на Житомирщину, де відвідав старий католицький костел і покинуту садибу Терещенків.

1. Католицький костел Антонія Педуанского в Старій Котельні. Був зведений в 1786 році. У наш час костел знаходиться в жалюгідному стані і тільки зусиллями місцевих жителів ще не зруйнувався від часу.

2. Споруда у стилі пізнього бароко дуже незвична для цієї області, але на великих валах Котельні виглядає дуже органічно. Коли зайшли всередину через напіввідчинені двері, були вражені тим, що побачили.

3. Виявилося, костел діючий і місцеві жителі всіма своїми силами підтримують його, реставрують, доглядають. Весь інтер’єр був відновлений за планом реставрації, зробленим польськими архітекторами. Трохи допомогли небайдужі бізнесмени, щось було зібрано спільними силами. Але реставрація – занадто дороге задоволення і гроші закінчилися ледь закінчилося відновлення інтер’єру. Люди чекають допомоги зі сторони, але мабуть, міській владі немає до костелу справи …

4. Усередині дуже чисто, лежать молитовники, вхід вільний для людей будь-якого віросповідання. Як розповіли тітоньки, сюди приходять помолитися люди всіх віросповідань, тут раді всім.

5.

6. Шкода, майже не вцілів великий цегляний паркан, збереглося лише далеке нагадування арки з дзвоном біля входу.

7. Сама Котельня так і пахне радянськими часами, нічого особливого тут більше немає.

8. У декількох кілометрах від Котельні знаходиться Андрушівка. Там нещодавно побудували обсерваторію. Всередину впускати відмовилися, сказали що пустили б якби не недобудований другий блок обсерваторії, гроші на який нібито виділялися, але випадково зникли.

9. Зі слів господарів новісінька зоряна лабораторія вже встигла знайти майже півтори сотні невідомих раніше світу зірок. І до речі, пообіцяли, що десь з вересня сюди водитимуть офіційні екскурсії. Сказали, що буде дуже цікаво.

10. І ось ще пів-години поганих доріг і Червоне. Наближаємося до палацу, скрізь закрито, тут не чекають гостей. Позаду двометрова хвіртка і вже бачимо в якому жахливому стані знаходиться палац. Серед руїн проглядаються нові бронедвері, тепер руїни ці – закритий жіночий монастир. Дивно, як вирішуються подібні питання в Україні: будівля ось-ось завалиться, а точніше, підлоги вже завалилися, але комусь знадобилася ця територія і замість того щоб для початку відреставрувати її, хтось на все плює і продовжує вбивати і без того красиву архітектуру. Перший і другий поверхи якось хаотично прикрашені – пластикові вікна з лицьового боку дивно чергуються з наполовину замурованими вікнами.

11. Колись сім’я цукрових магнатів Терещенків побудувала тут цукровий завод і подарувала світові чудові садиби в багатьох місцях житомирської області (і не тільки). Наскільки відомо, жодна садиба не збереглася в нормальному вигляді, всі занедбані.

12. Подивіться на цей чудовий зал. Там за стіною виразно чути голоси, це черниці перемовляються про щось своє.

13.

14. Обидва ганку давно обрушилися (видно справа).

15. Колись будинок садиби повністю належав ПТУ, саме в той проміжок часу воно отримало найбільші втрати.

16. На третьому поверсі проросло деревце. Кажуть, це незворотній процес руйнування природою. Там, де вікна цілі – існуюче помешкання монашок.

17. А ще перед входом стоїть неймовірно красивий фонтан. Він давно зруйнований і сильно засмічений. Черницям, напевно, не можна прибирати територію, на якій вони живуть.