У Житомирі влада вирішувала проблему із заборгованністю заробітньої плати

12 серпня у Житомирській облдержадміністрації відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Його провів заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк.

Комісія заслухала керівників Баранівського, Брусилівського, Володарсько-Волинського, Любарського, Олевського районів. Голови райдержадміністрацій звітували про суму заборгованої зарплати у районах, графік погашення, дату остаточного вирішення питання.

Відбулась ділова, конструктивна розмова. Від керівників районів вимагались конкретні шляхи і джерела вирішення проблеми, членів комісії не задовольняли порожні обіцянки виплатити борги із зарплати через два місяці, до кінця року, інформує Репортер Житомира управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Так, комунальне підприємство ЖКГ (Любарський район) заборгувало своїм працівникам 285 тис. грн. Борг тягнеться з кінця 90-х років минулого століття. На даний час підприємство перебуває в стадії ліквідації.

Керівництво району планує виплатити заборгованість із зарплати після реалізації майна. Члени комісії вимагали від голови Любарської РДА Віктора Захарчука конкретних дій щодо подолання проблеми, адже люди мають якнайшвидше отримати зароблені кошти, а не чекати, коли пройдуть процеси ліквідації та реорганізації.

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк запропонував кілька варіантів вирішення проблеми: виділення дотації з районного, міського бюджетів, підняття орендної плати. Йде завершення збирання врожаю – це також допоможе віднайти додаткові кошти, адже голова адміністрації – це головний розпорядник коштів у районі.

Було прийнято рішення впродовж п’яти календарних днів керівництву району розглянути всі шляхи вирішення питання і відзвітувати.

Олександр Никитюк зазначив, що така конструктивна, конкретна робота ведеться на виконання вимог Президента України під жорстким контролем голови облдержадміністрації Сергія Рижука.

Якщо керівник допустив заборгованість із зарплати, він має або погасити її, або відповісти за це.

Щодо кожної конкретної особи приймаються конкретні рішення з урахуванням всіх обставин. У випадку не вирішення питання будуть ініційовані виїзні засідання комісії з питань погашення заборгованості і в подальшому усунення з посади.

«Реальність, конкретність – основні важелі, якими користується влада, вирішуючи питання ліквідації зарплатних боргів», – наголосив Олександр Никитюк.