У Житомирській області відкрили навчально-реабілітаційний центр для дітей з розумовою неповносправністю

10 серпня відбулося відкриття «Навчально – реабілітаційного Монтессорі-центру» в Пугачівському дитячому будинку-інтернаті Коростенського району для дітей з розумовою неповносправністю.

У відкритті Центру взяли участь начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна, голова Коростенської районної адміністрації Володимир Нагорняк, Коростенський міський голова Володимир Москаленко, помічник Міністра надзвичайних ситуацій Світлана Лінник, єпископ Української Православної Церкви в США Даниїл, директори інтернатів, благодійні організації, які забезпечили спорудження та функціонування Центру.

Виступаючи перед зібранням, Галина Корінна передала вітання від голови облдержадміністрації Сергія Рижука, подякувала спонсорам за допомогу та відмітила, що відкриття Центру стало визначною подією на терені Коростенського району.

„В області 4300 дітей-інвалідів, – зазначила Галина Корінна, – потрібно об’єднати зусилля влади, медицини, громадськості і створити для таких дітей відповідну інфраструктуру, щоб вони могла розвиватися”.

Методика Монтессорі дає можливість досягти значних результатів в адаптації дітей з глибокою розумовою відсталістю до вимог суспільства.
«Діти стають більш комунікабельні, досягають творчих успіхів», – зазначив у своїй промові керівник закладу, заслужений працівник соціальної сфери України Іван Гулідов.

В подарунок інтернату гості передали телевізор, ігри, чеки для придбання дитячого одягу. Також працівникам закладу і спонсорам були вручені подяки за сумлінне піклування дітьми .

Загальна вартість проекту «Навчально – реабілітаційного Монтессорі-центру» – понад 700 тисяч гривень, до яких входить капітальна реконструкція будівлі, оснащення, дворічна сертифікована програма з Монтессорі-педагогіки для педагогів Пугачівського дитячого будинку та щомісячна заробітна плата для 4 фахівців упродовж наступних двох років. 90% вартості проекту здійснено за кошти благодійних організацій.

З обласного бюджету на створення реабілітаційних центрів інвалідів в області направлено 4,5 млн. грн. Останнім часом такі центри відкрито у Коростишеві, Новограді-Волинському, Коростені, в найближчих планах – у Житомирі, Малині.