Розглядаємо 100 доларів в макрозйомці

Не тільки нумізматам але і простим людям завжди було цікаво розглядати дрібні деталі малюнка банкнот. Сьогодні за допомогою макрозйомки давайте розглянемо стодоларову купюру в найдрібніших деталях.

1. Трохи історії долара:
На початку XVI століття в горах північно-західної Богемії почала діяти шахта з видобутку срібла. У долині поруч із шахтою було засновано місто Санкт-Іоахімсталь (за назвою долини, таль – по-німецьки “долина”). Починаючи з 1519 року тут почали карбувати срібну монету із зображенням святого Йоахіма для Римської імперії. Монета отримала назву “іоахімсталер”. Згодом її стали називати талером. Талер широко розповсюдився в Європі. У Швеції “далер” чеканили з 1534 року, в Данії – з 1544-го. В Англії його називали Даллер, потім Даллара і, нарешті, доларом.

За часів панування Іспанії на морі, однією з самих твердих валют світу були іспанські срібні реали і золоті дублони. Їх також називали доларами (у Португалії – даларамі). У Банку Англії зберігалася така величезна їх кількість, захоплена як військові трофеї або отримана в якості оплати боргів, що англійський король Георг III наказав використовувати іспанські реали у зверненні. Кожен реал коштував 1/8 англійського фунта його називали piece of eight (одна восьма, осьмушка), що з часом перетворилося в “песо” (peso). Песо потрапили в північноамериканські колонії, де, як і інші великі срібні монети, також стали називатися доларами. З ними ж пов’язана і поява знаменитого знака $. Довге англійське piece of eight на папері перетворилося на перекреслену вісімку, яка в підсумку і стала $.

2. Базовий дизайн більшості доларових банкнот був затверджений в 1928 році. На лицьовій стороні доларів зображені портрети … ні-ні, не тільки президентів, а й інших державних діячів США. Крім президентів на 2х купюрах зображені портрети батьків засновників: першого міністра фінансів Олександра Гамільтона на десяти доларах і вченого, публіциста, дипломата Бенджаміна Франкліна на сотні:

3. На іншій стороні купюр поміщені зображення, що ілюструють історію США. На 100 доларах це Індепенденс-хол, що знаходиться у Філадельфії – будинок, у якому була підписана Декларація Незалежності:

4. А тепер слайд шоу! Мікротекст USA100 всередині символів номіналу у лівому нижньому кутку не видно неозброєним оком.

5. Мікротекст THE UNITED STATES OF AMERICA захований на лацкані піджака Франкліна:

6. Правда цей текст досить складно читається, губиться серед інших контрастних елементів піджака

7. Не можна не відзначити, що більшість елементів мають збільшену товщину барвистого шару і добре сприймаються на дотик

8.

9. Вся купюра усіяна кольоровими волокнами червоного та синього кольорів, які добре видно на однотонних ділянках

10. Всі зображення та печатки виконані дуже якісно і мають чіткі елементи візерунка

11. Номінал в правому нижньому кутку надрукований спеціальної блискучою фарбою, що змінює колір від зеленого до чорного при повороті купюри

12. Чудово виконаний портрет, чітко і контрастно, як би з підкладкою.

13. Цікава причина, чому долар став зеленим. У 1869 році міністерство фінансів США підписало контракт з компанією з Філадельфії Messers J. М. & Сох на виробництво грошового паперу зі спеціальними водяними знаками у вигляді ледь помітних вертикальних смуг шириною 5-8 см. Приблизно в ті ж роки казначейство вперше стало друкувати долари з використанням зеленої фарби. Причина нововведення – поява фотографії: купюри старого зразка, виконані чорною фарбою, де лише по краях наносився зелений колір, стало дуже легко відтворювати фотографічним способом. Так як при виготовленні вже застосовувався зелений барвник, його почали застосовувати у великих обсягах, а підбір та закупівля нових виявилися непотрібними. В останні роки доларові банкноти знову набули нових кольорів – відтінки жовтого і рожевого.

14. На цьому і закінчимо занурення в макросвіт однією з найбільш популярних купюр.