Розглянуто перспективи побудови у м. Житомирі сміттєпереробного підприємства

28 вересня в облдержадміністрації відбулось засідання круглого столу на тему: “Вплив полігону твердих побутових відходів міста Житомира на довкілля”.

Учасники засідання заслухали виступи голів комісій громадської ради про вимоги законодавства України та програмні засади розвитку міста Житомира щодо управління відходами, проведення екоінспекцією та санстанцією нагляду за забрудненням території, прилеглої до міського .

Заступник голови громадської ради при обласній державній адміністрації В. В. Піньковський познайомив присутніх з перспективами побудови сміттєпереробного підприємства та наголосив на відповідальності житомирян і влади щодо поводження з муніципальними відходами.

Усвідомлюючи, що сміттєзвалище твердих побутових відходів м. Житомира – це потужне джерело забруднення довкілля токсичними елементами, яке призводить до відчуження земель, зміни ландшафту і є потенційною загрозою для навколишнього середовища та безпеки населення міста, учасники засідання прийняли резолюцію, у якій, звернувшись до голови облдержадміністрації, запропонували утворити комісію у складі представників громадської ради при облдержадміністрації, представників облдержадміністрації та Житомирського міського органу місцевого самоврядування.

Створена комісія має розробити систему впровадження роздільного збору, умов для підприємців – споживачів відходів та підприємців-перевізників. У резолюції запропоновано широко долучити освітні заклади міста та області для пропаганди та впровадження роздільного збору твердих побутових відходів, розробити вимоги до інвестора, який хотів би вирішити питання переробки твердих побутових відходів міста та прилеглих районів. Також прийнято рішення визначитись з часом оголошення відкритого конкурсу на кращий інвестиційний проект, публічно провести його обговорення, отримавши громадську, технічну та економічну експертизу, інформує прес-служба облдержадміністрації.

___________________________________________________________________________

Довідково: Житомирський міський полігон твердих побутових відходів загальною площею 21,5670 га, розташований на вул. Андріївській, 29, експлуатується з 1957 року. На ньому накопичилось близько 15 млн.м3 відходів, при щорічному збільшенні на 0,4- 0,5 млн. м3. Полігон переповнений майже на 35 відсотків, що загрожує екологічному стану довкілля і потребує негайної модернізації.

Для боротьби зі шкідливою дією фільтратних вод на міському полігоні проводиться укріплення дамби фільтраційних відстійників.

З метою зменшення навантаження на полігоні встановлено 2 преси для пресування ПЕТ-пляшок. За І квартал 2011 року КАТП-0628 отримало дохід від здачі вторинної сировини (склобій, поліетиленові пляшки), відібраної з відходів в сумі 137 тис.грн.

Відповідно до вимог міської санепідемстанції, комунальне автотранспортне підприємство № 0628, за рахунок коштів міського бюджету, системно вивозить побутові відходи із 17-ти стихійних сміттєзвалищ у різних районах міста.

Середній затверджений тариф на послуги з вивезення побутових відходів складає 23,26 грн./м3. Захоронення – 5,50 грн./м3. За минулий рік профінансовано заходів з приведення у належний стан полігону твердих побутових відходів на суму 193,5 тис. грн.

Виконавчим комітетом Житомирської міської ради спільно з науково-технічним центром «Біомаса» (м. Київ) і японською корпорацією «Шимідзу» в липні та жовтні 2006 року на міському полігоні проведено виміри, якими зафіксовано наявність та концентрацію метану понад 50 % на 13-ти із 25-ти вимірювальних точок.

Отримані дані свідчать про можливість збору біогазу на площі, обмеженій 8 га, що складає майже половину площі полігону, яка безпосередньо зайнята під захоронення ТПВ.

22 березня 2011 року Житомирською міською радою проведена зустріч з представниками французьких компаній «BETEN Інжен’єрі» та «BIONERSIS» з питань розробки проектної документації з утилізації біогазу з полігону по захороненню відходів.

Також італійська компанія FITWELI MANAGEMENT запропонувала м. Житомиру та іншим містам області оптимальну систему фінансування проектування та будівництва заводів по виробництву біоетанолу, біодизелю і електроенергії, де як сировина використовуються несортовані відходи та сміття, за рахунок власних коштів під державну гарантію.

Одночасно міськвиконком повідомляє, що без державної підтримки місто не може самостійно прийняти рішення щодо гарантування повернення інвестицій в сумі 415 млн. євро.

Враховуючи актуальність для міста будівництва заводу з переробки побутових відходів міською радою, при умові фінансування на рівні держави, буде підтримано наміри на проектування та будівництво запропонованого заводу. На даний час виконком міської ради готовий співпрацювати з усіма інвестиційними компаніями, які запропонують вигідні місту умови.