Сидір Кізін: “Ця влада щораз більше показує нам невідповідність викликам сьогодення” (заява)

Житомирська “Свобода” занепокоєна діями обласної влади.

Голові Житомирської обласної ради
панові Йосипу Запаловському,
Голові Житомирської облдержадміністрації
панові Сергієві Рижуку

Дії обласної влади – ради та державної адміністрації – викликають занепокоєння та стурбованість Житомирської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Ця влада щораз більше показує нам невідповідність викликам сьогодення. Як, скажімо, розуміти, що на святкування 20-ї річниці Незалежности, можновладці навіть не вийшли до людей, аби спільно відсвяткувати та зробили все, щоб знівелювати це велике свято. Про День Незалежности жителям міста та области нагадували лише вітальні рекламні щити, які, чомусь, замість людей, що боролись та згинули за волю України, несли зображення Президента України, голів Житомирської ОДА, обласної та міської рад, що відверто можна вважати за приховану політичну рекламу.

Натомість цьогоріч були проведені пишні масові святкування з причини 66-ї (!) річниці перемоги над гітлеризмом та 70-ліття від початку совєцько-німецької війни. Все це відбувалось з масовою червонопрапорною вакханалією, яка згодом була визнана неконституційною. Варто нагадати, що Україна 40-х років минулого століття не мала власної держави та не могла бути суб’єктом військових дій, а стала лише об’єктом. Українську карту відверто розігрували між собою два найненажерливіші тирани ХХ-го століття – Сталін та Гітлер, що прагнули збільшувати території власних імперій: комуністичної СССР та нацистської Німеччини. Їх ідеології визнані світовою спільнотою як людиноненависницькі. Українці змушені були воювати в арміях цих імперій, по різні боки, подекуди один проти одного. Часто їх використовували як гарматне м’ясо «видатні» полководці з обох основних воюючих сторін. Українці в цій війні воювали за власну землю та родини і аж ніяк не за Сталіна та Гітлера, не за СССР та Німеччину. При проведенні цих заходів, різноманітних «наукових» конференцій в начальних закладах, відбувалось паплюження справжньої сили українців у тій війні, єдиної організації, що боролась за державу, якою Ви тепер керуєте, Української Повстанської Армії та її вояків. Під різними назвами, під командою різних воєначальників та, подекуди, розрізнено діяли партизанські бойові загони, але мета була одна – Українська Соборна Самостійна Держава, яку сьогодні ми вже маємо, але те, що відбувається, інакше як абсурдом не назвати.

Продовженням цього безглуздого маргінесу є призначені Президентом та Головою Верховної Ради відзначення роковин, так званого, партизанського руху в Україні, до якого долучаються державні установи, трудові колективи, студентська та учнівська спільнота. Це надто шкідливо для молоді, що примусово залучається до цих заходів, адже там відбувається постійне перекручування історії, оббріхування національних героїв, пропаганда неіснуючої злочинної держави. І все це за гроші українців, які необхідно витрачати на соціальні потреби. Шились червоні прапори, встановлюються дорогі пам’ятки діячам совєцької доби, безцільно сотні тисяч гривень згоряють на Корбутівці. Все це кошти платників податків, які можна використати на справжню допомогу ветеранам тієї війни. Вони старі та немічні, їм не потрібен прапор та меморіальні дошки. Ліки, продукти, автомобілі, житло – ось що потрібне цим людям. Незалежно від армії, в якій вони воювали – бо були змушені до того.

Що є партизанщиною за визначенням? Це війна, яка ведеться озброєними формуваннями, створеними переважно з місцевих, що уникають відвертих сутичок з переважаючим ворогом, мають підтримку етносу, на території якого воюють. По суті, це народна війна проти будь-якої окупації. А окупантами України на той час почергово були вищевказані імперії. Виходячи з цього, більшовицький диверсійний рух, що був поширений на Україну, жодного відношення до партизанського не мав, позаяк його мета була відновлення імперії, чужої місцевому населенню. Диверсійні військові угруповання під командою Ковпака, Фьодорова, Сабурова чинили злочини проти українців: грабунки, мародерство, масові вбивства. Все це достоту відомо з донесень, приставлених до цих загонів, енкаведистів. Ці військові угрупування вели війну проти справжніх партизанів – українських формувань, як то УПА, «Поліська Січ». Відомий факт підлого вбивства мєдвєдєвськими бойовиками вісьмох бульбівців під час дії домовлености про ненапад. Більше того, ці загони брали участь в провокаціях проти німців, в результаті яких карателями знищувались цілі села, як то Копище Олевського району чи Теньківка сучасного Червоноармійського.

Це свідчить лише про одне – диверсійні загони СССР ніяк не можуть бути визнані партизанськими, позаяк складались не з місцевого населення, діяли для відновлення окупації, збиткувались з місцевого населення, внаслідок чого не мали його підтримки. Подібні святкування лише вносять розбрат серед українців та носять відвертий провокаційний політичний характер.

Одним з найпотужніших партизанських формувань Житомирщини варто визнати УПА «Поліська Січ», 70 років створення якої нещодавно святкувала Україна. Отаман її Тарас Бульба-Боровець діяв від імені уряду Української Народньої Республіки (УНР) в екзилі. Територія, підконтрольна Олевській республіці, була вільною від будь-яких окупантів. Армія його налічувала 10 000 вояків. Діяли на теренах Житомирщини й загони та боївки УПА, керованого ОУН Бандери, до наших днів знані як бандерівці. Варто відзначити, що останній бій УПА на Житомирщині відбувся 9 липня 1955 року в селі Сушки Коростенського району. Це свідчить про наміри українських партизанських формувань – побудова української незалежної держави.

Вважаємо нав’язані житомирянам, святкування окупаційних свят та відзначення окупаційних військових формувань незалежно від участи в них українців, ганебними та принизливими відносно Української Нації. Дії влади щодо намагання подібних святкувань приводять лише до соціального невдоволення та збурення.
Звертаємось до жителів области із закликом жодним чином не підтримувати подібних святкувань. Беручи участь в подібних заходах ви підтримуєте окупацію України.

Залишаємо за собою право оприлюднювати правду серед населення про справжні історичні події того часу. Закликаємо молодь та студентство всіляко сприяти в цьому – ви є майбутнє України.

Вимагаємо від обласної влади припинити відзначення подібних подій та всілякі спекуляції навколо цього, як то: перекручування історії, оббріхування борців за волю України.

Закликаємо обласну раду, керуючись Указом Президента України «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті», визнати партизанські військові формування УПА «Поліська Січ», УПА, УНРА, що діяли на теренах Житомирщини, такими, що боролись за волю України, належно вшанувати всіх вояків цих формувань та підпільників з наданням належних звань та пільг.

Слава Україні!
Слава українським партизанам!

З повагою,
голова Житомирської обласної організації
Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Сидір Кізін