«Фронт Змін» у Житомирській міській раді проти Ольги Пархомчук: аргументи обох сторін

Сьогодні у партійному офісі «Фронту Змін» керівник обласної парторганізації Геннадій Зубко окрім питань регламенту зупинився і на останньому рішенні фракції у міській раді щодо виключення з фракції депутата Ольги Пархомчук.

Формулювання – за порушення партійної дисципліни та відмову депутата виконувати рішення, ухвалені фракцією.

– Ольга Пархомчук свої зобов’язання перед партією виконувати відмовилась й мандат депутата міськради не склала. Тому Житомирська організація розпочинає процедуру відкликання депутата та ініціює виключення Ольги Пархомчук з партії, – заявив журналістам Зубко.

Репортер Житомира поцікавився у обласного очільника «Фронту Змін» за які такі гріхи виганяють з фракції людину, яка є членом «Фронту Змін» у Житомирі з часів його створення?

Геннадій Зубко продемонстрував усім присутнім «Угоду про політичну відповідальність» між головою житомирської обласної організації Політичної партії «фронт Змін» та кандидатами у депутати, які висувалися партією на місцевих виборах 31 жовтня 2010 року та повідомив: Ольга Пархомчук порушила вищеназвану угоду, за що згідно пункту 3 «Політична відповідальність» Партія має право:

1. У разі необхідності звернутися до органів державної влади із заявою про перевірку відповідної особи на наявність в її діях або бездіяльності ознак злочину або іншого правопорушення;

2. Ініціювати збір підписів серед членів відповідної громади з метою відкликання такої особи з посади депутата;

3. Вимагати складення повноважень депутата відповідної місцевої ради;

4. Виключити таку особу з партії.

Що ж саме вона порушила???

1. Не підписала ініційований та розроблений фракцією проект Рішення про внесення змін до Регламенту Житомирської міської ради;

2. Категорично відмовилась підписати звернення депутатів ЖМР до голови Житомирської ОДА Сергія Рижука з вимогою припинити тиск на органи місцевого самоврядування та публічно вибачитися перед депутатами за нанесені образи, погрози та вимоги приймати вигідні владі рішення.

Обласна організація «Фронту Змін» такий непослух не залишила без уваги – Ользі Пархомчук, яка пройшла до міськради за партійними списками, винесена публічна вимога – скласти депутатський мандат згідно підписаної нею угоди про політичну відповідальність.

– Пані Пархомчук звернення однопартійців проігнорувала, а тому «Фронт Змін» починає процедуру відкликання депутата Житомирської міської ради Ольги Пархомчук, – сказав Зубко.

____________________________________________________________________________

А що ж думає про останні перипетії зі своєю участю сама «вигнанка»? Мабуть, також цікавить не менше ніж позиція поважної партії. Репортер Житомира вислухав Ольгу Пархомчук.

Ольга Пархомчук, її виключили з фракції «Фронту Змін» міській раді Житомира за порушення партійної дисципліни: «Я є членом «Фронту Змін» з часів його заснування, з того часу коли ще партії як такої не було, а була громадська організація, тобто з 1-го грудня – 2009-го року. Ви розумієте, хто мене сьогодні хоче вигнати з партії… люди, які вступили у неї за 35 днів до місцевих виборів… Я вважаю це красномовним фактом.

Тоді у лави партії вступили такі відомі діячі як Буряченко, Мірошніков, Рабінович, Сухомлин, той самий Зубко. Зі старих перевірених партійних кадрів до ради пройшли я і Олександр Фещенко. Ще тоді я застерігала, що варто більш детально розглядати перспективи входження у партію цих осіб. Але мене заспокоювали, мовляв, це достойні люди, вони піднімуть авторитет партії, працюватимуть у конструктивній опозиції. Зараз я можу вголос заявити – відбулося рейдерське захоплення партії.

Мені дорікають, що я, мовляв, не виграла мажоритарку, а з доброї волі партійців пройшла по спискам і ще наважуюсь мати свою позицію. Так я вам скажу, що свій програш на мажоритарному окрузі я програла Гундичу на Крошні (28-й виборчий округ) з різницею голосів 121, набравши 449 голосів, зайнявши друге місце. І це при тому, що на деяких округах люди поставали депутатами, набравши набагато менше голосів. То хіба цей програш можна ставити у докір?

Тепер щодо моєї «провини» перед партією. Мені дорікають порушенням “Угоди про політичну відповідальність”. Якщо точніше – у деяких питаннях я відстоювала власну думку, утримавшись від підтримки колективних ініціатив фракції. П. 2.2.12 угоди говорить про те, що особа яка висувається партією зобов’язана: «дотримуватися рішень фракції Партії у відповідній місцевій раді та рішень керівних органів Партії, у тому числі, але не виключно, голосувати на підставі узгодженої позиції фракції Партії та відповідно до рішень фракції Партії з тих чи інших питань, що виносяться на розгляд місцевої ради.»

Оця сама примітка «але не виключно» дає можливість членам фракції проявляти свою принциповість та відстоювати свої переконання, які можуть дещо відрізнятися від узгодженої позиції без застосування «каральних заходів». Скажіть, а який тоді сенс з того депутата, який перетворюється у кнопкодава? Хіба приємно виборцями дивитися, як за помахом «дерижера» депутати голосують «за», або «проти»?

Тепер, щодо мого викликання. Закон України «Про статус депутатів місцевих рад». Стаття 37. Підставами для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради можуть бути:

1. Порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом;

2. Пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів;

3. Невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми.

Отож, як бачимо жодної підстави щодо мого відкликання законодавство України не передбачає.

1. З фракції я не виходила, а мене було незаконно виключено з порушенням п.1 ст. 27 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад». Спочатку потрібно було мене виключити з партії.

2. Керівним органом Партії згідно п.1 ст. 32. Її статуту є рада територіальної організації. І я є членом цієї ради з квітня 2010 року.

3. Судом моя провина не доведена.

Офіційного звернення про моє виключення з фракції мені особисто не було. Жодного повідомлення про таке рішення фракції до мене не надходило ні телефоном, ні електронною поштою, ні листом. Про те, що мене виключили з фракції я дізналася з «Житомир. інфо». Тому вважаю , що всі гучні заяви є черговою PR-акцією представників «Фронту Змін.

Я не боюсь початку процедури відкликання мене як депутата, тому що згідно «ікримінованих мені порушень», вона, згідно законодавства, фактично, неможлива.»

Сергій Фещенко