В Україні може з’явитися законопроект гендерного квотування

В Україні може з’явитися законопроект гендерного квотування на виборах та на держслужбі.

Віталіна Севрук, голова Громадської молодіжної організації «Жінка» розповіла іноземцям, що в Україні робиться для утвердження рівності прав жінок та чоловіків. Цими днями в Києві проходила Міжнародна конференція щодо гендерної політики в європейських країнах, що зібрала понад 200 експертів з даного питання.

Становище жінок в Україні за останні роки значно погіршилося, це констатують вітчизняні та іноземні дослідження з гендерної проблематики.

Надзвичайно низький відсоток жінок в органах влади, зокрема в парламенті – 7,2% практично незмінний за роки незалежності, тоді як у Європі жінок на керівних посадах та в парламентах не менше 22%, а в деяких розвинутих країнах як Швеція, Ірландія, Норвегія сягає до 50%.

Такий показник незадовільний і свідчить про низький рівень цивілізованості, демократії України – зауважували на кожному кроці експерти. Це не дивно: пряма та прихована дискримінація жінок в Україні породжує ряд серйозний соціальних проблем, зокрема надвисокого показника домашнього насильства, кожен випадок якого обходиться країні значними економічними витратами (звернення в міліцію, лікарню, психологічну службу) тощо.

«У ході мого виступу, – зазначає Віталіна, – іноземні гості не могли повірити ряду фактів, приміром, що в Україні заробітна плата жінок на 30% менша чим у чоловіків і сягає близько 200$ на місяць. Їх дивує відсутність економічних санкцій для вітчизняних роботодавців, що порушують прийняті та ратифіковані Україною закони та угоди щодо рівності жінок. Також залишається незрозумілим хто в Україні ініціює та лобіює закони про квоти, що допомагали б жінкам отримати перші місця в партійних списках на парламентських виборах».

Віце-прем’єр, міністр України Сергій Тігіпко наголосив у вітальному слові про гостру необхідність закону щодо гендерного квотування. Відповідний законопроект за словами Тигіпка, уже знаходиться на розгляді у парламенті, передбачає обов’язкове гендерне квотування у виборчих списках (3 на 2 у першій п’ятірці, при чому стать – скільки кого – не уточнена).

«На мою думку, – зазначає Віталіна Севрук, якщо даний законопроект депутати знову проігнорують, бо це буде шоста спроба його вести, жінки України, зокрема Громадські Організації об’єднаються у боротьбі за свої права та можливості, як свого часу зробили жінки у Франції, Сербії, Швеції та чинитимуть тиск на уряд, аби докорінно змінити ситуацію щодо представництва жінок в органах влади».

Зокрема, жінки Сербії домоглися навіть змін у Конституції щодо прав жінок.

«Якщо у цих жінок все вийшло, а це дійсно була жіноча консолідація та солідарність, я не думаю, що українки не зможуть досягнути такого ж результату. Наші жінки звикли до труднощів і ми сильніші за європейок в багатьох аспектах. Я гадаю, що об’єднавшись, ми станемо такою потужною силою, що чоловікам доведеться рахуватися із думкою жінок. Саме тоді прийдуть економічні зрушення в Україну!» – впевнена Віталіна.