Чи будуть житомирські гуртожитки бомбами «повільної дії» у випадку пожежі?

Житомирські МНСники провели рейд у гортожитках.

Приблизно місяць тому, майже в один день, у двох житомирських студентських гуртожитках сталася загорання електропроводки.

В одному випадку евакуювали мешканців, але не викликали пожежних. В іншому – студентів не турбували, проте не обішлися без допомоги професіоналів. Потім вельмишановне керівництво одного з поважних вишів запевняло еменесників, що не варто було піднімати галас тому, що сталося «звичайне» задимлення. Але ж досвідчені вогнеборці знають: не буває диму без вогню.

Того разу все закінчилося добре – люди не постраждали, матеріальні збитки не критичні. Рятувальники вирішили перевірити, що буде у гуртожитках, якщо відбудеться не задимлення, а справжня пожежа.

Тому представники обласних управлінь МНС, держтехногенбезпеки та журналісти вирушили в рейд по перевірці стану протипожежного захисту гуртожитків та об’єктів з масовим перебуванням людей. Перевіряючі цього разу відвідали три гуртожитки, які належать різним організаціям.

Попередні рейди в інші гуртожитки показали, що більшість недоліків характерні майже для всіх цих об’єктів.

Найгірший стан у гуртожитку, де проживають студенти профтех закладів. Найістотніший недолік ¬- те, що вікна захищені ґратами. У пожежних кранах рукава або старі та не придатні, або відсутні. Відсутні інформаційні таблички та знаки безпеки. Багато питань викликала електропроводка: несправні вимикачі, розетки. Вогнегасники є, але не вони пройшли технічне обслуговування.

Перераховувати недоліки можна було б нескінченно. Кожен з них не є «смертельним», але якщо врахувати загалом, картина стає сумною. Навіть попри те, що діє заборона використовувати електронагрівальні прилади, у багатьох студентських кімнатах вони все одно були.

Обігрівачі були і в гуртожитках одного з відомих житомирських підприємств і вищого учбового закладу. Загальна картина у них була значно краща, але далеко не ідеальна.

Цього разу фахівці перевірили три гуртожитки. Всього в обласному центрі їх нараховується понад 40, було значно більше, але за останні роки деякі з них отримали статуси житлових будинків. На жаль, значна більшість із них потребує прискіпливої уваги керівників.

Про це Репортерові Житомира повідомляє У МНС у Житомирській області.