У православних почався Різдвяний піст

Сьогодні, 28 грудня, у православних починається Різдвяний піст, який завершиться 7 січня – у свято Різдва Христового.

Головна мета посту – духовне очищення людини. Це відмова не тільки від скоромної їжі, але і від гріховних думок, пристрастей і звичок, щоб з чистим серцем зустріти свято.

Тримати цей пост досить складно, тому що найсуворіша його частина, з 1 по 6 січня, випадає на новорічні свята. Священики нагадують, що піст – це не дієта, і найголовніше обмеження повинно бути не гастрономічне, а духовне. Потрібно постаратися не злитися, утримуватися від поганих думок, слів і вчинків.

З раціону треба виключити деяку їжу – м’ясо, вершкове масло, молоко (всі тваринні жири).

Якщо ви хочете постити строго за статутом пам’ятайте, що найсуворіші дні – понеділок, середа і п’ятниця. У ці дні забороняється риба, вино і єлей (рослинна олія), дозволяється приймати їжу без масла (сухоїдіння) тільки після вечірньої.

У вівторок, четвер, суботу та неділю меню можна урізноманітнити стравами, приготованими на рослинній олії. Риба під час Різдвяного посту дозволяється по суботах, неділях і по великих православних святах. Наприклад, 4 грудня можна поставити на стіл рибні блюда і вино і відзначити велике свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Якщо ж перехід на пісну їжу загрожує вашому здоров’ю, постить не варто. Здоров’я вважається божим даром, і псувати його – гріх. Тому для хворих на туберкульоз, дітей та вагітних жінок передбачені послаблення в правилах посту. Але тільки в плані їжі, духовний пост для всіх залишається суворій.

Навіщо встановлено Різдвяний піст

Різдвяний піст – зимовий пост, він служить для нас до освячення останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.

Постуючи тілесно, в той же час необхідно нам поститися і духовно. “Постящеся, братие, телесне, постимся и духовне, разрешим всяк союз неправды”, – заповідає Свята Церква.

Піст тілесний, без поста духовного, нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, проникається свідомістю власної переваги від свідомості того, що він постить.

Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Пост не мета, а засіб – засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.

За матеріалами: КП