Посол Польщі вибачився, що не приїжджав до Житомира раніше

«Ми відповідальні за те, щоб не втратити зв’язків, існуючих між нашими державами», – констатував Сергій Рижук під час зустрічі Послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіним.

5 грудня у рамках першого візиту до Житомирщини Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Генрика Літвіна відбулася зустріч польської і житомирської сторін. Сергій Рижук, Йосип Запаловський, Олександр Никитюк, Володимир Дебой, керівники управлінь облдержадміністрації зібрались в одному прес-центрі для обговорення можливих шляхів співробітництва і налагодження двосторонніх контактів взяли участь. Про це Репортерові Житомира повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

«Ми готувалися до цієї зустрічі. Адже у нас є що доброго сказати один одному, і маємо питання, поставлені перед нами урядами, президентами наших країн, які потрібно вирішити разом. Впевнений, що і надалі наша співпраця буде плідною», – розпочав засідання Сергій Рижук

Таку ж упевненість висловив і Посол: «Відносини Житомирщини з регіонами Польщі дуже активні: і в духовній, і в економічній, і в суспільній сфері. Я дуже радий, що приїхав до Житомира – такого важливого міста для Польщі. Але повинен перепросити, що майже за п’ять місяців своєї роботи в Україні не приїхав раніше.

Увесь склад нашого Посольства готовий сприяти контактам і допомагати в розвитку міждержавних та міжрегіональних відносин.

Знаю, що Польща зацікавлена в Україні та Житомирщині. Житомирська область – дуже вигідне місце: недалеко столиця, є автошляхи, що пролягають і на північ, і на захід. Тут сприятливе місце для розвитку середнього бізнесу. Ринок Житомирської області збільшується, тому він приваблює польських».

Також він зауважив, що у Польщі та України є відмінності в адміністративному устрою держави, які створюють інвесторам певні ускладнення. «Тому владі області та Житомира варто робити все для того, щоб зацікавлювати потенційних інвесторів», – побажав Генрик Літвін.

Голова обласної ради Йосип Запаловський у своєму зверненні до учасників ділової зустрічі пригадав, як Польща провадить рух обміну досвідом із розвитку самоврядування. На це пан Літвін сказав: «Треба знайти нові можливості співпраці між регіонами України і Польщі щодо польського досвіду самоврядування. Очевидно, це не є досвід, який Україна могла б перейняти цілком, адже є багато елементів, які треба адаптувати для українського середовища. Думаю, що в наступному році коштами Міністерства закордонних справ Польщі можна підготувати проект співпраці щодо обміну досвідом у самоврядуванні».

ФОТО Катерини Тарановської