Традиційні новорічні страви народів світу

Новий рік – свято інтернаціональне. Проте зустріч Нового року в кожній країні відбувається по-різному.

Хтось зустрічає його під бій Курантів, а комусь про прихід нового року сповіщає Біг Бен. Жителів усього світу об’єднує одне – бажання зібратися за святковим столом з рідними й близькими. Але, якщо у нас традиційними стравами новорічного столу є салат «Олів’є» та «Оселедець під шубою», то про новорічні пристрасті мешканців інших країн ми знаємо дуже мало.

В Італії традиційною новорічною стравою є свиняча сосиска з сочевицею, в Румунії – голубці, в Норвегії – сушена тріска, а Китаї – пельмені. Причому, в Китаї існує повір’я про те, що приготування страв для новорічного столу необхідно закінчити за кілька годин до настання півночі, інакше господиня ризикує відрізати кухонним ножем призначене їй в новому році щастя.

Кожна страва японського новорічного столу має символічне значення. Так, гречана локшина символізує довголіття, квасоля – здоров’я, а ікра риби – багатство і здорове потомство. В Іспанії та на Кубі під кожен удар годинника в новорічний північ необхідно з’їдати по виноградині і загадувати бажання. Виноград в цих країнах символізує фінансове благополуччя.

Польські господині до новорічного столу готують 12 різних блюд, кожне з яких має символічне значення. Згідно польським традиціям, на новорічному столі не повинно бути м’яса, тільки риба. Бажано щоб це був короп, який є символом сімейного щастя і благополуччя.

У багатьох країнах Західної Європи Різдво є важливішим Нового року. Вся сім’я в цих країнах збирається разом саме за різдвяним столом. Так традиційними стравами різдвяного столу у Великобританії є фарширована індичка і традиційний англійський пудинг. А в Німеччині головним блюдом різдвяного столу є запечений гусак з картоплею і червонокачанною капустою.

Але, незважаючи на відмінності у зустрічі Нового року, його святкуванні і організації, на величезну різноманітність новорічних кулінарних пристрастей у різних народів, всіх нас об’єднує бажання бути в наступаючому році щасливими і коханими, здоровими і успішними. А значить, не так вже й багато між нами різниці …