У Житомирі з`явилась гаряча лінія для запобігання жорсткому поводженню з дітьми

9 грудня в актовій залі КП із експлуатації адмінбудинків Житомирської обласної ради відбулася презентація «гарячої лінії» «Жодна дитина не повинна бути скривджена».

Валентина Собчук розповіла: «З 1993 року при обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працює служба психологічної допомоги – “телефон довіри” за номером 15-50. Щорічно до служби надходить понад 3 тисячі звернень. Кожне п’яте звернення стосується проблем сім’ї: труднощі у вихованні дітей, конфлікти, непорозуміння між членами сім’ї, психологічні проблеми тощо. Понад 2 сотні звернень щорічно стосуються проблем насильства у сім’ї та жорстокого поводження з дітьми.

Робота гарячих ліній повинна рекламуватися засобами масової інформації та через соціальну рекламу. Це дасть можливість проводити не одноразові, а систематичні кампанії щодо запобігання жорстокому поводженню з дітьми.

Працівники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді одразу виїжджають на виклики. Якщо факт насильства підтвердився, ми підключаємо інші органи та разом вирішуємо, яких заходів вживати стосовно певної ситуації. Якщо ж факт не підтвердився, ми тисячу разів вибачаємося».

Вагомість відкриття гарячої лінії підкреслив заступник начальника головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Антонюк: «Саме зараз на Житомирщині, як і по всій Україні, проходить акція “16 днів без насильства ” в рамках всеукраїнської кампанії “Стоп насильство!”. Відкриття гарячої лінії можна порівняти з відкриттям спеціалізованих закладів чи установ. На неї ми покладаємо значну частку роботи. Специфіку гарячої лінії “Жодна дитина не повинна бути скривджена” можна охарактеризувати трьома словами: оперативність, доступність, результативність».

Олександр Антонюк повідомив, що в бюджеті області на 2012 рік передбачена певна сума коштів для функціонування гарячої лінії. Також робота телефону довіри передбачена обласною програмою «Родина і молодь Житомирщини», яка діятиме протягом 2012-2016 років, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Усі, хто є свідками насильства у сім’ї або самі зазнають жорстокого поводження, телефонуйте на номер гарячої лінії 15-50. Лінія працює протягом 12 годин на добу: з 9.00 до 21.00. Анонімність консультацій гарантується.