Головний редактор Всеукраїнської газети «День» приїде до Житомира, щоб провести конференцію для молоді

Завтра у Житомирі пройде конференція для молоді й освітян на тему: «Жива історія, яка зобов’язує жити інакше», яку проведе головний редактор Всеукраїнської газети «День» Лариса Івшина у конференц-залі Житомирського державного університету ім. І. Франка.

До відкритої дискусії запрошуються студенти, педагоги вищих та середніх навчальних закладів, старшокласники середніх шкіл. У відвертій розмові всі учасники зможуть висловити власні погляди на гострі та «закриті» багато років історичні події, посперечатися навколо актуальних питань сьогодення. Найактивніші учасники дискусії отримають подарунки від головного редактора.

Газета «День» традиційно приділяє особливу увагу історичним та просвітницьким темам, які об’єктивно та по-новому висвітлюють маловідомі сторінки з історії України. «День» має на меті «розкомплексувати» сприйняття власної історії українською громадськістю та особливо молоддю. Протягом останнього десятиліття «Днем» видано одинадцять книг, присвячених осмисленню ключових тем для щойно відтвореної Української держави.

Авторитетні науковці, громадські та культурні діячі, політики вважають: «День» та «Україна Incognita» стали явищем не лише в Україні, а й на пострадянському просторі.

2008 року книги «Дня» отримали гриф Міністерства освіти і науки України «Для використання у навчальному процесі». Нова книжка — «Сила м’якого знака» — це, як зауважує головний редактор «Дня» Лариса Івшина «підручник» для всього суспільства. Після двотомників «Екстракт-150» та «Екстракт+200» (з’явилися відповідно у 2009 та 2010 роках), що переважно присвячувалися новітній історії України, у останній книзі «Сила м’якого знака» (вересень 2011 р.) ми йдемо на історичне заглиблення, яке Лариса Олексіївна пояснює так:

«Для того, щоб так глибоко «пірнути», треба було пройти необхідні етапи підготовки до «занурення». Перший підхід до теми відчуженої української історії ми зробили ще в книзі із компромісною назвою «Дві Русі», що вийшла майже десятиліття тому… З одного боку, «Сила м’якого знака» випереджає час, з іншого – вона дуже вчасна на фоні тих політичних процесів, які відбуваються на пострадянському просторі. Вони підштовхують українців до пошуку опори саме в нашій історії. Її могутність дає нам абсолютно інший вимір, в якому ми не лише конкурентоздатні, але й дуже цікаві – і для Росії, і для Європи, і для самих себе. Жити в своїй історії – ознака здоров’я будь-якої нації. А для українців наша історія – щеплення гідністю, що вимагатиме адекватної поведінки в повсякденному житті. Саме тому я вважаю, що цією дорогою, яку подолав «День», належить пройти всім, а найперше – українській журналістиці», – наголошує головний редактор «Дня».