Міліція Житомира радить як діяти, коли на вас нападають хулігани-грабіжники

Частіше за всіх від вуличних нападів страждають підлітки, літні люди, жінки і особи в стані алкогольного сп’яніння.

Зловмисники нападають зненацька, залякують, б’ють, забирають гаманці з грошима, мобільні телефони та цінні речі.

Так, нещодавно до Житомирського райвідділку міліції звернувся 24-річний житель району. У нього на вулиці невідомий відкрито відібрав мобільний телефон вартістю 600 гривень. Міліціонери грабіжника оперативно затримали. Викрадене майно вилучили.

А 18 січня працівники міліції Коростенського МВ затримали 15-річного жителя райцентру, який на одній із вулиць міста, застосувавши фізичну силу до 49-річної місцевої жительки, заволодів її жіночою сумочкою, в якій знаходився мобільний телефон та гроші.

Тетяна Дружинська, інспектор СЗГ УМВС України в Житомирській області: “Міліція намагається попередити подібні випадки. У зимовий період працівники органів внутрішніх справ посилюють охорону громадського порядку у потенційно небезпечних місцях. Завдяки патрулям, які цілодобово чергують на вулицях, вдається попередити багато злочинів. Однак, іноді виникають ситуації, коли люди провокують зловмисників власною необачністю та неуважністю.”

Правила безпечної поведінки на вулиці від житомирських міліціонерів:

1. Очевидно, що темна пора доби – найсприятливіша для того, щоб чинити напад на людину. Вночі слід уникати безлюдних місць, погано освітлених житлових кварталів, парків, та інших місць, де шанс потрапити в неприємну ситуацію дуже великий, а можливість швидко зреагувати – дуже обмежена.

2. Дорогий одяг, прикраси, інші аксесуари і предмети, що характеризують рівень достатку, істотно збільшують ймовірність, що розбійний напад буде спрямоване саме на вас. Одягайтеся простіше і уникайте виставлення на показ сторонніх осіб цінні речі, прикраси тощо.

3. Звернення до перехожого в темному або безлюдному місці – найпоширеніша хитрість грабіжника. Це дозволяє йому скоротити дистанцію, створити для жертви незручні умови для втечі або відвернути її увагу, в той час як спільник може підійти зі спини.

Тому, почувши запитання, відповідайте коротко, але ввічливо, по можливості – не уповільнює крок і не зупиняйтеся, будьте уважнішими. Можливо, така ситуація – це зовсім не напад, і перехожому дійсно потрібна допомога. Але обережність ще нікому не заважала, і відразу підходити ближче – не найкраща ідея.

4. Якщо в безлюдному місці ви натрапили на групу людей, які починають вас зачіпати, не реагуйте на їх провокації, а якщо невідома особа, яка здається вам підозрілою, до вас наближається – перейдіть на іншу сторону вулиці.

5. Сумку краще носити на ремінці через плече, притискаючи до тіла. Так ви значно знизите можливість зловмисника її у вас вирвати.

6. Повертаючись додому дуже пізно, попросіть родичів або знайомих зустріти вас або скористайтесь послугами таксі.