“Новорічне” подорожчання цін на бензин у Житомирі скасовано. Ким? І чому?

Наприкінці грудня житомирські водії мали нагоду зітхнути з полегшенням.

За три дні до Нового року газета «Урядовий кур’єр» опублікувала офіційне рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про те, що Україна припинила спеціальне розслідування відносно імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів незалежно від країни походження без застосування спеціальних заходів. Таким чином, очікуваного суттєвого подорожчання бензинів та дизпалива в українських роздрібних мережах не відбулося.

Раніше керівництво українського Міненерговугілля офіційно заявляло, що підтримує введення в Україні мит на імпортні нафтопродукти незалежно від країни походження, на бензини – EUR130 на тонні, на дизпаливо – EUR80/тонна.

При цьому власники українських НПЗ запевняли громадськість у тому, що мита дозволять суттєво наростити об’єми переробки нафтової сировини в країні й провести модернізацію виробництв.

На противагу переробникам, спікери великих мереж АЗС, які переважно імпортують нафтопродукти, негативно висловлювалися про можливість уведення мит, зазначаючи, що це приведе до монополізації ринку українськими НПЗ, а також до різкого росту цін на нафтопродукти.

Сумніватися у щирості торговців не доводиться. «Переваги» надання пріоритетів вітчизняному продукту в повній мірі могли відчути споживачі скрапленого пропан-бутану ціни на який стрімко злетіли вгору після створення штучних перепон для імпорту та запровадження на ринку ручного управління влітку минулого року.

Що ж, розслідування завершено. Згідно рішенню комісії, «національні інтереси не вимагають застосування до імпорту нафтопродуктів спеціальних заходів». Таке рішення дозволило полегшено зітхнути переважному числу українських трейдерів і всім вітчизняним споживачам.

____________________________________________________________________________

Перший тиждень нового року на роздрібному ринку Житомирської області, за даними цінового моніторингу НТЦ «Псіхея», пройшов під знаком стабільності. Ціни на усі види палива залишалися на досягнутих раніше рівнях.

Низькооктановий А-80 пропонується по 9,45 грн./л. Середньоринкові ціни на А-92-й та А-95-й бензини на АЗС області складають ті ж 9,97 та 10,20 грн./л відповідно. Незмінними залишилися й роздрібні ціни на дизпаливо, заправитися яким можна у середньому по 9,59 грн./л. На ринку ж скрапленого пропан-бутану продовжується зниження цін. За тиждень літр даного палива подешевшав в області ще на 0,8% – до 5,44 грн./л.

На найближчу перспективу, за словами паливного експерта Юрія Огірчука, можна прогнозувати збереження загальних тенденцій до несуттєвого коригування роздрібних цін на усі види палива. В цілому ж ринок буде стабільним. При цьому, на думку експерта, найбільший потенціал до зниження вартості цін у роздробі залишається на ринку скрапленого газу.

Не спричинить помітного здорожчання нафтопродуктів у роздробі й законодавче запровадження з Нового року в Україні індексації акцизів на бензин і дизельне паливо на величину інфляції.

Однак, через декілька тижнів можна очікувати зміни цінової динаміки, оскільки у крупному гурті наразі вже спостерігається 5% зростання цін імпортних поставок по 95-му бензину та дизпаливу. Зіграти на підвищення цін у роздробі можуть також валютні коливання – зниження курсу гривні одразу спричинить зростання цін на усі види палива, адже ринок як ніколи залежний від імпортних поставок.

Експерт запевняє, що якщо не буде нової війни на Близькому Сході, нафта на світових ринках не дорожчатиме. Тож, і суттєвих стрибків цін на в Україні паливо не буде.

Юрій Старосілецький