Президент СК «Легіон» Коцюбко розповів про плани, клубні збори і зарплати футболістів

Сьогодні великий футбол Житомира знаходиться у стані невизначеності. Відсутність професійної футбольної команди, аварійні стадіони, дві федерації футболу – цим славиться Житомир.

Втім, у нашому місті існує спортивний клуб, який представляє футбольні інтереси нашого міста. «Легіон» – єдиний житомирський клуб, який виступає в чемпіонаті області з футболу і цього року здобув перемогу. Репортер Житомира поспілкувався з президентом клубу Коцюбко Олександром, який розповів про здобутки минулого року, плани на майбутнє, футбольні збори і заробітні платні.

Чим «Легіон» може похвалитись у 2011 році?

Минулий рік був успішним для нашого клубу, адже ми взяли дві нагороди. «Легіон» став володарем Кубка області і чемпіоном області з футболу. Це дає нам право приймати участь у Кубку й чемпіонаті України з футболу серед аматорів.

У новому сезоні всі сили направите на ці змагання?

Безперечно. «Легіон» захищатиме честь нашого міста на всеукраїнському рівні, тому наші вихованці повинні показати видовищну гру й хороший футбол. Тим паче, що їх наставник Микитюк Володимир визнаний кращим тренером 2011 року. Сподіваюсь, що легіонери покажуть рівень підготовки. Але не потрібно забувати й про чемпіонат області. «Легіон» – поки єдиний клуб, який представляє наше місто. Ми знову повинні довести, що чемпіони.

Але для всіх цих завдань нам потрібен стадіон…

Повертаємось до старих баранів.

Де нам приймати гостей?

На поміч знову прийде стадіон «Танкіст»…

Кому це треба? Нам нецікаво грати на чужих стадіонах. Нам хочеться грати вдома. Чому ми повинні витрачати гроші на дорогу й рекламувати інше місто, коли можемо славити своє?

Ми, як приймаюча сторона, є господарями. А насправді виходить, що ми гості, адже також граємо на виїзді. Для футболістів важливо тренуватись і грати на одному полі, а не постійно перелаштовуватись. Житомирські гравці подібні переїжджим свахам: то ми приймаємо гостей на стадіоні в Новогуйвинську, то на Мальованці, то на аварійному «Поліссі».

Відсутність хорошої інфраструктури і нормальних умов для існування футболу заважає видовищності гри мільйонів.

Команда вже готова до нового сезону?

Звісно. Ми завжди готові. Наш клуб вже повністю екіпірував гравців. Наші футболісти вийдуть на поле у новій формі. У новий сезон із новою формою до нових перемог.

Як формується склад команди на сезон?

Наша команда вже давно сформована. Футбольний колектив «Легіону» складається із вихованців клубу. Ми знаємо майже кожного гравця з дитинства. Скажу навіть більше, від нас ідуть лише на пенсію. На жаль, для спортсменів це настає рано. Завдяки нашій політиці клубу, ми в своєму арсеналі завжди знайдемо гідну заміну серед молодих легіонерів. І саме це дає змогу тримати все під контролем і знати сили й можливості кожного футболіста.

Є зміни в команді?

На цей сезон у нас поки старий колектив. Від нас пішов лише Олексій Притуляк, якого запросили грати в професійну футбольну лігу України. Ми пишаємось, що вихованець «Легіону» нині представляє наше місто у футболці дніпродзержинської «Сталі». Ми із задоволенням відпускаємо гравців розвиватись далі й заробляти футболом на хліб. З іншого боку, хочеться, щоб такі футболісти від нас не йшли.

Гравці підписують контракт?

Ми таке не практикуємо. Клуб не грає за принципом «прийти в Легіон, щоб заробити грошей». До нас приходять, якщо хочуть грати у футболці «Легіону». Тим паче, що своїх футболістів ми виховуємо змалечку.

У житомирському футболі існує поняття, коли футболіст бігає по командам за грошима. Можливо, це добре для нього. Але в будь-якому випадку це велика втрата для клубу, адже постійна зміна футболістів позначається на якості гри.

У кожного з нашого футболіста є своя картка з особистими даними, яка занесена у всеукраїнську базу даних від Федерації футболу України.

Якщо в Житомирі з’явиться футбольний клуб, який представлятиме інтереси міста в ПФЛ, то без контракту тут не обійтись. Він обов’язково буде, тому що футболіст повинен знати свої умови працевлаштування й заробітну платню. А в житомирському футболі нині і з цим парадокс. Переважна більшість футболістів працює зварювальниками, бухгалтерами, менеджерами. За рахунок цих грошей вони живуть і кормлять свою сім’ю.

Футбол для них – це додатковий заробіток?

В принципі можна сказати і так. Але з одним але. Футбол для них – це сенс життя. Вони з ним виросли і йшли у доросле життя. І саме з цієї причини їм важко розпрощатись з ним.

Від чого залежить зарплата футболіста?

Щороку ми виділяємо певну суму на заробітні платні футболістам. З початку нового сезону ми повідомляємо, які гроші отримуватиме футболіст за програш, перемогу і нічию.

Наші футболісти могли б відстоювати честь клубу і без грошей. Але я розумію, що грати у футбол – не так просто, як здається по телевізору. Футболіст за гру пробігає п’ять з половиною кілометрів, у нього підіймається тиск, після гри йому потрібно ще дві години на відновлення свого звичного ритму життя. Тому буде неправильно, якщо їхня праця не оцінюватиметься.

Гроші завжди були і будуть стимулом для роботи. Коли футболіст знає, що по завершенню матчу його чекає гонорар, йому й бігати захочеться швидше, й голи забивати. Всі ми живемо за одними законами.

Коли починаються збори?

Фактично збори розпочинаються із зимового турніру, який проводиться на честь визволення Житомира на стадіоні «Спартак». На турнір приїжджають команди з усіх футбольних міст Житомира. Крім цього, у нас розпочинається період посилених тренувань. Збори триватимуть до квітня. Далі у нас Кубок, чемпіонат області й чемпіонат серед аматорів.

Ірина СТАШКО