В Житомирі водоканал перестане хлорувати воду

Житомирська вода насичена марганцем, який треба окислювати.

По сей день КП “Житомирводоканал” використовує застарілу, небезпечну, екологічно сумнівну технологію окислення води хлором (хлорування).

Хлор небезпечний для здоров’я людей, якщо його вміст завищений. Але це ще не все – ця речовина, якою чистять воду, яка біжить з житомирських кранів, високотоксична – утворює хлороорганічні сполуки, канцерогени. Погодьтесь, вживати таку воду – злочин перед власним організмом.

Ближче до діла: весною цього року Житомир, сподіваємось, назавжди відмовиться від технології хлорування води. Повністю профінансовано проект модернізації водоочистки у місті Житомирі, який впроваджуватиметься на станції другого підйому.

Цей проект передбачає будівництва на базі водоканалу заводу з виробництва речовини для очистки води – гіпохлориду натрію. Сировина – харчова сіль, абсолютно безпечна речовина доступної вартості.

Проект здійснюється на засадах співфінансування: з 5 мільйонів 400 тисяч гривень вартості, міський бюджет оплатив 1 мільйон 400 тисяч. Все інше – державні гроші.

Технології для нового заводу по очистці води на основі гіпохлориду вибрали німецькі. В ці дні у Житомирі працюють фахівці німецької компанії Grundfos Mater Treatment GmbH. Вони радіють за наше місто, оскільки технології, які будуть найближчим часом застосовані для очистки води у Житомирі відповідають сучасним стандартам і дозволять відійти від небезпечного у всіх відношеннях хлору.

Хельмут Кнапп, керівник проектно-експертного відділу німецької компанії Grundfos Mater Treatment GmbH:“Для виробництва гіпохлогиду застосовується харчова сіль, яка є безпечною для транспортування і набагато екологічнішою за своєю суттю. Ми раді за Житомир, який хоч і не має такого ресурсу, як великі мегаполіси, все ж спромігся на таку велику інвестицію в розвиток свого міста та здоров’я його мешканців.”

Підтримала німецького гостя і гендиректор ПрАТ НВФ “Екологія України” Людмила Мітіогло

Людмила Мітіогло:“Гіпохлорид натрія – високоефективний безпечний окислювач. У рамках проекту Житомир отримає завод по його створенню, що дасть змогу економити значні суми коштів на закупках і транспортуванні з Хмельницької області небезпечного хлору. До літа цього року ми плануємо запустити цю технологію”

Заступник міського голови Микола Боровець та в.о. директора КП “Житомирводоканал” Леонід Башинський запевняють, що підприємство, незважаючи ні на які проблемні моменти, які склалися навколо заборгованості за електроенергію, було, є і буде.

Микола Боровець і Леонід Башинський: “Цей проект реалізовувався 4 роки. Пройдені всі експертизи, проведений тендер на закупку обладнання. Всі кошти оплачені. Зараз стартували роботи з будівництва нового заводу.”

Журналістам показали майбутній пункт з підготовки компонентів для виготовлення гіпохлогиду натрію. Приміщення повністю переобладнають, встановлять німецьку автоматику.

Зараз тут повним ходом йде ремонт

Раніше у цьому приміщенні була хлораторна. Про небезпечність хлору повідомляють попереджувальні знаки на дверях

Начальник очисних споруд водопровідних та насосних станцій КП “Житомирводоканал” Тамара Ступакова зізнається, що давно мріяла про втілення на підприємстві цієї технології очистки води.

Тамара Ступакова: “Ця технологія дозволить нам подавати населенню набагато чистішу та безпечнішу воду, а підприємтво зекономить значну частину грошей. Окупність проекту – 3 роки. Це чудова інновація, на яку ми довго чекали!”

Отож, з моменту запуску нової системи очистки води у Житомирі місцевий водоканал використає такі переваги гіпохлориду натрію над хлором, як:

1. Простота і безпека зберігання і транспортування;
2. Простота дозування;
3. Гіпохлорид натрію настільки ефективний в дезінфекції, як і хлор;
4. Забезпечує тривалий ефект дезінфекції.

Населенню розраховувати на кардинальне покращення якості води не варто. Все ж труби у нас іржаві і гнилі

____________________________________________________________________________

А ось Геннадій Зубко, голова Житомирської обласної організації “Фронту Змін” вважає, що житомирський мер зливає у каналізацію 6 мільйонів гривень.

«Очищена сіллю вода подаватиметься до осель житомирян по старих водогінних мережах. Відповідь на запитання: чи буде в результаті з кранів у квартирах житомирян текти чиста вода ? очевидна: ні. Крім того, самі працівники водоканалу визнають, що втрати води при транспортуванні катастрофічні. При цьому називають цифри від 35 до 52%.

Приблизно половина всієї питної очищеної води зливається у каналізацію. Ні про яке раціональне використання прісної води та заощадження коштів на її очищенні навіть мови нема.

Міська влада безгосподарно використовує 6 мільйонів гривень ? просто зливає їх у каналізацію. Знову не з того почали. Починати потрібно із заміни та оновлення водогінних мереж. Вже потім модернізувати систему знезараження питної води.

Лише за таких умов місцевий бюджет буде економити кошти на відсутності втрат та на очищенні води, а житомиряни питимуть чисту воду і платитимуть водоканалу за використану воду, а не за втрати з вини безгосподарної діяльності влади», – вважає Геннадій Зубко.

Нагадаємо, нещодавно Європейський банк реконструкції та розвитку погодив надання Житомиру кредиту у розмірі 10 мільонів євро та п’яти мільйонів грантових євро на модернізацію мереж теплокомуненерго.

Багато хто каже, що у першу чергу, цей кредит треба було брати для модернізації саме водопровідних мереж, які перебувають у ще жахливішому стані, ніж тепломагістралі.

Сергій Фещенко