Як на Житомирщині у Поліській хаті Різдво зустрічали (відео)

Відродити традиції наших пращурів – завдання ентузіастів культурологічного Центру «Поліська Хата».

У селі Городське Коростишівського району його заснували члени громадської організації «Обласна спілка молодих художників та мистецтвознавців». Їх метою є не лише відтворення побуту хліборобських звичаїв полісян, а й прищеплення їх до сучасної молоді. Свята у Поліській хаті неодноразово відвідував Репортер Житомира.

Отож, як колядували наші пращури, бачили журналісти житомирського обласного телебачення.

Господиня «Поліської хати», вона ж – художниця Інна Величко, приймає до себе дівчат на вечорниці. На передодні свята вона навчає юнок, як виготовляти традиційні Різдвяні символи «Віфлеємську зірку», «павука» та Дідуха.

Дідуха робили з різних рослин з останього снопа, який залишився після жнив. Дідух в’яжеться так, щоб мав три основи, або три яруси, що символізує минуле, теперішнє та майбутнє, – розповідає дослідниця традицій Анна Івченко. Солом’яний павук під стелею – на добробут.

Анна Івченко, майстер народної творчості: “Нашими предками він сприймався як оберіг.”

Віфлеємська зірка, теж з соломи, завершує прикрашання оселі. Готуючись до Святвечора господиня, перш за все, турбується про кутю. Для неї потрібні: пшенична каша, горіхи, мак, мед та узвар. Під скатертину – гроші та колоски. На стіл – дванадцять пісних страв на честь дванадцяти апостолів.

До столу недаремно зібрали стільки дітей. Бо колись, «Що не кутя, то дитя» , – пояснює господар. Та перед тим, як вечеряти несуть хліб зі столу худобині.

Вся родина молиться та розпочинає вечерю з куті, віддаючи шану померлим. Віктор Сирбу, завідуючий клубом села Городське: “У свят вечір збирається родина до купи, хто б де не був. Що б помолитися разом, спожити святу вечерю, щоб разом пом’янути тих, кого немає. Це свято зустрічі із Господом нашим… і зустрічі з нашими рідними, яких ми завжди чекаємо.”

Колядники – біля воріт – зразковий фольклорний гурт «Джерельце». Мають повно колядок та ось торбу для гостинців забули.

– … зазвичай солодощі дають. Але ми все беремо. Головне, що б від душі давали.

Ангеліна Нестерова, керівник зразкового фольклорного гурту «Джерельце»: “Колядник має бути людиною морально-етичною Він не повинен пити по хатах. А має йти з добром, радістю, світлом.”

Автор В.Лук`яненко