Які були перші удари по футбольному м`ячу в Житомирі? Читай на Репортері

Житомирська область, котра святкуватиме сторіччя місцевого футболу за кілька днів після фінального матчу ЄВРО-2012, одна з небагатьох в Україні без професійної футбольної команди.

Тож Репортер Житомира розповідатиме житомирським уболівальникам славне минуле нашого футболу. Нагадуємо, до святкування сторіччя житомирського футболу залишилось 183 дні.

ПЕРШІ УДАРИ

Перші удари по футбольному м’ячу в Житомирі відбулись у 1910 році. Тоді було засноване місцеве гімнастичне товариство «Сокіл», котре культивувало кілька видів спорту. У книзі Юрія Чернишова «Антологія: 90 років житомирського футболу» розповідається, що саме за участі команди «Сокіл» і відбувся перший задокументований футбольний матч на території сучасної області. 12 липня 1912-го року на ринковій Путятинській площі «соколятам» протистояли гравці «Уніона». На жаль, ані імен учасників історичного поєдинку, ані його рахунку архіви не зберегли. Зате відомо, що ще до цього, на початку 1912 року, при єврейському спортивному клубі «Маккабі» була створена перша футбольна команда міста.

КВІНТЕТ ПЕРШОПРОХІДЦІВ

Невдовзі футболні баталії стали однією з найбільш улюблених розваг житомирської публіки. До тріо піонерів приєдналися колективи першої чоловічої гімназії, реального та комерційного училищ. Початок Першої світової війни сповільнив розвиток гри мільйонів, однак не припинив його. Новий імпульс вона отримала на початку 1920-х років, із зведенням у Радянській Україні всевобучу. На все тій же Путятинській площі був збудований спортивний комплекс із футбольним полем, котрий став епіцентром поєдинків житомирських команд між собою та з гостями з Новоград-Волинського, Бердичева, Малина, Овруча, Коростеня.

ГЕГЕМОНІЯ «ДИНАМО»

У 1923 році на місці саду «Аркадія» спорудили перший «справжній» стадіон, а наступного року пройшов і дебютний чемпіонат Житомира, в котрому взяли участь 17 команд. Перемога в ньому дісталась «Радпрацівнику», який залишався провідною командою міста до виникнення «Динамо». Наступним важливим етапом у розвитку місцевого футболу стало проведення у 1945-му прем’єрного чемпіонату області, що завершився якраз тріумфом житомирських динамівців. Заснований у кінці 1920-х колектив домінував на аренах краю впродовж кількох десятиліть, пробував сили в третьому за рангом радянському дивізіоні в 1946-му, десять сезонів поспіль не поступався нікому вершиною обласної першості.