Житомирський лікеро-горілчаний завод мовчки переплатив за зерно десять мільйонів

ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» Державного управління справами 13 січня уклав низку угоду з ТОВ «Зернове товариство» на постачання в 2012 році зернових культур на загальну суму 74,27 млн грн.

Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель», пишуть “Наші гроші”.

Придбано 14400 тон м’якої пшениці по 1950 грн./т, 14400 тон кукурудзи по 2140 грн./т і 7500 тон жита по 2050 грн./т. Клас придбаних зернових не повідомляється.

Згідно з даними Аграрного фонду України, ціна рівноваги станом на 12 січня 2012 року складала для 1-го класу м’якої пшениці 1810 грн./т, для 1-го класу жита 1800 грн./т і 1500 грн./т для кормової кукурудзи. Якби Житомирський ЛВЗ купував зернові по цим цінам, то загальна вартість закупівлі склала б 61,16 млн грн.

Всі торги проведено неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника». Вибір процедури обґрунтовується «нагальною потребою на заключення договору у здійсненні закупівлі зерна жита озимого для виробничих потреб підприємства». Жодних документів чи експертних висновків, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі, не наведено.

ТОВ «Зернове товариство» засновано Сергієм Новотним. Він також відомий як співзасновник підприємств «Олімп-агро», «Корнин-агро». Його компаньйонами виступали Микола Покотило, відомий як керівник кадрової служби УМВС в Рівненській області в 2006 році, та ТОВ «Компанія з управління активами «Галуа інвест», близьке до відомого будівельника Валентина Ісака (корпорація «Столиця»), якого в 2011 року оголосили в міжнародний розшук по карній справі, пов’язаній з присвоєнням майна.

Нагадаємо, раніше Житомирський ЛВЗ придбав на 206,09 млн грн. скляних пляшок. Кількість та номенклатура пляшок не повідомлялись. Якщо всі пляшки були для розливу горілки, то при ринковій ціні близько 0,5 грн. за одну півлітрову пляшку, цієї кількості вистачило б для розливу 200 млн літрів горілки, що порівняно з річним виробництвом горілки в усій Україні.