Чому відомим футзалістам світового рівня не вдається створити у Житомирі дитячу футзальну команду

Гравець пітерського “Політеху” та збірної України з футзалу, екс-гравець житомирського “Контингенту”, Михайло Романов готовий повернутись в Житомир, аби створити тут свою дитячу футзальну школу і відродити колишню славу вищолігового “Контингенту”.

Але для цього потрібне розуміння і підтримка місцевої влади. Якби міський голова пішов назустріч відомомому футзалісту, все це було бути ще минулого 2011 року. Про це Михайло розповів Footballzt.com під час свого останнього візиту в Житомир на святкування Нового Року.

– Я б із задоволенням приїхав в Житомир аби створити тут свою дитячу футзальну школу і тренувати дітей. І, звісно, грати у футзал. Більш того, є багато талановитих футзалістів рівня ураїнської екстра-ліги чи навіть російської прем’єр-ліги , які готові приїхати зі мною і грати в “Контингенті”. Воротар збірної Узбекистану хотів грати в Житомирі. Але зараз команди просто не має, немає ніякої підтримки міської влади, – каже Романов.

Переговори з владою про відновлення СК “Контингент” і створення дитячої футзальної школи Михайло Романов веде вже декілька років, але поки – безрезультатно.

Останній рік Михайло Романов бував в Житомирі, мабуть, кожні два тижні. Разом з Олександром Шнайдером він вів перемовини із представниками бізнесу, влади і спорту, домовлявся. Багато людей були зацікавлені в проекті і готові були допомагати. Але всі ставили практично одну і ту саму умову – якщо вони побачать, що керівництво міста, особисто мер, зацікавлений у розвитку спорту, відродженні професійної команди, вони теж готові долучитись.

– Нам хотіли допомагати. Не обов’язково фінансово. Хтось міг забезпечити екіпіровкою, харчуванням, надати транспорт для виїздів команди. Але всі хотіли не просто щось вкладати, а бачити, що в цьому зацікавлене місто. Нам казали – ми будемо допомагати, але давайте спочатку зберемось в міськраді, обговоримо умови співпраці. А тоді підпишемо договір і будемо працювати, – розповідає Романов.

Романов неодноразово зустрічався із заступником міського голови Бочковським, із начальником управління сім’ї, молоді і спорту міськради Сарно. Вони, ніби і були зацікавлені, обіцяли всіляко сприяти. Але зустрітись з міським головою так і не вдалось.

– Я всю свою відпустку в тому році провів тут, в Житомирі. Ми спочатку думали поїхати з усією сім’єю відпочити кудись. Але я хотів зустрітись з міським головою і нарешті вирішити всі питання. Мені навіть вдалось поспілкуватись з мером по телефону і він запевнив , що зустріч відбудеться. Але цими обіцянками все і закінчилось, – жаліється футзаліст.

Остання телефонна розмова Михайла Романова з мером закінчилась дуже банально – мер сказав, що на два тижні їде у відрядження. Зустріч буде, але десь пізніше, коли він повернеться. Але тоді на вулиці був вже початок липня, стартував новий футзальний сезон і тягнути було просто нікуди.

– Ми не могли далі чекати. На початку липня усім вже потрібно було визначатись з командою і підписувати контракти. І як би я не хотів грати в Житомирі, в мене так само є дружина, сім’я, і я не хочу підставляти їх під удар. Потрібно було або підписувати новий контракт, інакше я залишився би без клубу і без роботи. Я поїхав в Санкт-Петербург.

Але здаватись Михайло Романов не збирається і в 2012 році далі збирається й далі добиватись свого. Каже, звик доводити розпочату справу до кінця. Але все буде залежати від того, як себе в новому році поведе себе місцева влада.

– Мені пропонували підписати значно вигідніший контракт на три роки в Санкт-Петербурзі. Але я спеціально підписав лише на рік, щоб мати можливість навесні-влітку спробувати все ж організувати дитячу школу в Житомирі. Зараз буде трохи важче, звісно. Минулого року, коли потрібно була моя присутність, я спокійно приїздив зі Льова. Бував в Житомирі разів 25. Тепер це трохи далі і накладніше. Але якщо потрібно – я готовий приїхати, – переконує Романов.